Alles wat je moet weten over rum

 • Menfacts
 • mei 31, 2021
 • Comments Off
rum

Rum is een sterke drank die geliefd is bij velen. Ooit was het de favoriete drank van mariniers en piraten die het in de 16e eeuw veel in Brazilië dronken. Tegenwoordig drinken we rum in onze cocktails of gewoon puur en klinken merknamen als Bacardi of Havana Club ons niet meer onbekend. Maar wat is rum eigenlijk en waar komt het vandaan? Als echte rum liefhebber wil je dit soort antwoorden natuurlijk weten. In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten zodat jij, de volgende keer als je rum drinkt, precies weet waar je het over hebt. 

Wat is rum?

Rum is een sterke drank die wordt gemaakt van melasse, een stroopachtig bijproduct van suikerriet. De kwaliteit van de rum hangt daarom af van het soort suikerriet dat gebruikt wordt. Hier wordt gist en water aan toegevoegd om vervolgens te fermenteren en te destilleren. Hierdoor ontstaat er een hoog alcohol percentage. Na de destillatie rijpt rum minstens een jaar. Wat leuk is om te weten, is dat de kleur van de rum wordt bepaalt door het rijpen van de rum. Rijpt de rum op stalen tanks? Dan blijft de rum kleurloos. Rijpt de rum op eiken vaten? Dan krijgt de rum een bruine kleur. Het alcoholpercentage van rum ligt op ongeveer 40%, maar er zijn ook rums met een veel hoger percentage. 

Waar komt rum vandaan?

De oorsprong van rum ligt waarschijnlijk in Brazilië. In de 16e eeuw werd hier door kolonisten suikerriet aangeplant waar uiteindelijk rum van is gemaakt. Vroeger bepaalde het gebied van de rum ook de stijl van de drank. Zo kon rum opgedeeld worden in drie groepen: 

 • Spaanse stijl. Deze rum is relatief licht van smaak. 
 • Engelse stijl. Deze rum is voller van smaak. 
 • Franse stijl. Deze stijl is compleet anders. Zo wordt bij rum met de Franse stijl suikerrietsap gebruikt en wordt deze rum omschreven als licht grassig. 

Tegenwoordig wordt er in ruim veertig landen allerlei soorten rum geproduceerd en is de afkomst niet meer bepalend voor de stijl van de drank. 

Rum soorten

Natuurlijk bestaan er binnen de sterke drank rum verschillende soorten. Hieronder zetten wij ze voor je op een rijtje: 

 • Witte rum: heeft een algemene zoete smaak. 
 • Bruine rum: is vol van aroma’s. Denk bijvoorbeeld aan verschillende specerijen
 • Gold rum: deze zit tussen de bruine en witte rum in qua smaak. 
 • Spiced rum: heeft gold rum als basis, maar hieraan zijn extra specerijen toegevoegd. Denk aan smaken als: kaneel of peper.
 • Overproof rum: heeft een alcoholpercentage van minstens 75%.
 • Cachaca: de Braziliaanse variant van rum. 
 • Flavored rum: rum met een smaakje. Deze fruitsmaken zijn mee-gedistilleerd. 

Merken rum 

In de wereld van rum zijn er vele bekende merken. Één van de meest bekendste merken is toch wel Bacardi. Dit merk komt uit Santiago de Cuba waar Don Facundo Bacardi Masso een distilleerderij kocht. Hij maakte zijn eigen unieke blend die de manier waarop rum werd gemaakt voor eeuwig veranderde. Nu is Bacardi naast puur, ook verkrijgbaar in diverse flavored soorten en worden er de lekkerste cocktails mee gemaakt. Vandaar dat een fles Bacardi ook niet mag ontbreken in jouw drankkast

Nu je weet waar rum vandaan komt en welke verschillende soorten de drank heeft, is het natuurlijk tijd om je kennis in de praktijk toe te passen door te experimenteren met het maken van cocktails. Welke ga jij het eerste maken?

Previous «
Next »