Van stijgende energiekosten tot onverwachte fluctuaties in grondstofkosten, onvoorziene obstakels destabiliseren de toevoer van grondstoffen en maken het moeilijk voor ondernemers om te ondernemen. Nu de levering van veel grondstoffen moeilijker te verzekeren is, en niet alleen de olieprijs hoog staat, maar ook bijvoorbeeld de zilverprijs erg hoog is moeten ondernemers op zoek naar nieuwe manieren om de kosten te verminderen, of prijsstijgingen door te kunnen voeren in de verkoopprijs.
De actuele omstandigheden drijven de kosten van veel grondstoffen op, momenteel worden kopers gebombardeerd met prijsverhogingen voor meerdere producten. Door de hoge benzinekosten wordt het niet alleen ontzettend duur om jouw Amerikaanse klassieke auto te rijden, ook het transport voor jouw producten en grondstoffen wordt stukken duurder, waardoor ook spullen in de winkel en online weer duurder woorden. Hierdoor worden fabrikanten steeds meer geconfronteerd met grotere uitdagingen in de toeleveringsketen. Terwijl de prijzen blijven stijgen, hebben ondernemers nog steeds te maken met de problemen van de toeleveringsketen, die de industrie tijdens de pandemie teisterde.
Er zijn vier belangrijke trends die de grondstofprijzen beïnvloeden:
– Sterke wereldwijde marktvraag, heeft geleid tot tekorten aan veel grondstoffen
– De olieprijs is sinds november 2020 met 58% gestegen
– Het wereldwijde tekort aan zeecontainers heeft geleid tot een forse stijging van de transportkosten van Azië naar Europa, waardoor de leveringen aan Europa verder worden beperkt
– Extra kosten in verband met de nieuwe douaneregelingen van het VK met de EU dragen bij aan de hogere kosten van geïmporteerde grondstoffen in het VK vanuit Europa.
Economisch herstel
Er is gelukkig ook goed nieuws: te midden van uitzonderlijke onzekerheid verwacht het Internationaal Monetair Fonds dat de wereldeconomie in 2021 met 5,5 procent en in 2022 met 4,2 procent zal groeien. De kracht van dit herstel zal naar verwachting aanzienlijk variëren van land tot land, afhankelijk van de effectiviteit van beleidsondersteuning, blootstelling aan overloopeffecten tussen landen en structurele kenmerken die de crisis bepalen.
Bedrijven die hun toevlucht nemen tot wachten tot processen weer normaliseren, lopen het risico ten onder te gaan, terwijl organisaties die zich aanpassen aan nieuwe marktomstandigheden sterker en winstgevender kunnen worden. Fabrikanten moeten overstappen van de huidige lineaire economie, waar ze mijnen, produceren en weggooien, naar een meer ‘circulaire economie’, waar het afval van de ene industrie de grondstof van de andere wordt…. groener en duurzamer worden dus!
Samenwerkingen tussen leveranciers en klanten kan gebruikte producten, componenten en materialen in omloop houden, terwijl nieuwe bedrijfsmodellen de leveringscirkel kunnen doen laten verschuiven. Sommige bedrijven zijn bijvoorbeeld zelfs begonnen met het zoeken naar nieuwe bedrijfsmodellen waarmee ze eigenaar kunnen blijven van de materialen die worden gebruikt in de producten die ze verkopen. Door een systematische aanpak te volgen die de aandacht vestigt op hulpbronnen in de hele waardeketen, kunnen fabrikanten een breder landschap van kansen benutten dan ze aanvankelijk hadden gedacht.
Het einde van de pandemie – of in ieder geval van de onmiddellijke economische impact van de pandemie – lijkt in zicht te zijn. Dit roept twee vragen op voor de economische prognose. De eerste is hoe snel en hoe sterk het economisch herstel zal zijn; de tweede is hoe het nieuwe normaal eruit zal zien… en of de pandemie blijvende schade aan de economie heeft toegebracht.
Uit de laatste cijfers blijkt dat de Amerikaanse economie in 2021 weer tot leven is gekomen, met een groei in het eerste kwartaal die zelfs de meest rooskleurige verwachtingen trotseerden. Dit is fijn, maar het valt niet te ontkennen dat de toekomst er niet een zal zijn van onbeperkte toegang tot water en energie, overvloedige grondstoffen en onbelemmerde emissies. Het is de plicht van ondernemers om vooruitziende maatregelen te nemen om de waarde van hun bedrijven toekomstbestendig te maken!