Voor veel mannen is barbecueën en vooral het aansteken van de barbecue nogal een dingetje. Als je die kunst goed verstaat, tel je mee. Je bent geneigd om te zeggen dat dat wel hetzelfde zal werken als een barbecue. We laten je zien of dat klopt. Uiteraard gaat het er niet alleen om dat je hem op de juiste manier aansteekt, maar ook op een veilige manier.
Droog en schoon hout
De basis voor een mooi en veilig vuur is het haardhout, dat droog en schoon moet zijn. Eigenlijk moet het hout dat je gebruikt minstens twee jaar droog en in de wind hebben gelegen. De reden is heel simpel: hoe droger het hout, hoe hoger de stooktemperatuur. Bij hout dat nog vochtig is, komt er bij de verbranding gas, teer en roet vrij. Dit geeft zwarte rook, die niet gezond is voor jou en je maten, en t gezond voor het milieu. Niet eigenwijs zijn, gewoon niet doen.
Klep open
Voor een optimale verbranding raden we aan de klep van de openhaard deels open te zetten. Als je het voor elkaar krijgt dat er felle vlammen ontstaan, krijg je een pluim. Dan is de verbranding namelijk duurzamer en schoner. Niet de klep dicht dus.
Zwitsers vuur
De brandweer wordt blij (al zien ze er niets van) als je de Zwitserse methode gebruikt om je openhaard aan te steken. Die is simpeler dan je denkt (pak nog een biertje). Onderin de haard leg je grote blokken haardhout. Daarop kleinere stukjes hout die je aansteekt. Er ontwikkelt zich rustig aan een vuurtje van bovenaf waardoor je ook minder rookontwikkeling krijgt. Zo makkelijk is het dus: een kind kan de was doen (en de haard aansteken).
Avond bijna voorbij? Vuur doven!
Als de gezellige avond bijna voorbij is (en het bier ook bijna op), kan je de openhaard vanzelf uit laten gaan. Hoe je dat doet? Let op: zet de klep nu helemaal open. Eventueel kan je, om vonken te voorkomen, een vonkenscherm plaatsen of de haard (wanneer mogelijk) te sluiten. Het vuur zal vanzelf langzaam doven.
Nou: aansteken die hap en open die fles!