• Homepage
  • >
  • Drank
  • >
  • Hoe organiseer je een bierproefavond voor vrienden?

Hoe organiseer je een bierproefavond voor vrienden?

  • Menfacts
  • januari 6, 2021
  • Comments Off
bier proeverij organiseren

Speciaalbier is echt een ding van deze tijd. De afgelopen jaren zijn er allerlei kleine brouwerijen ontstaan en ook de grote merken hebben speciaalbieren in hun collectie. Dit kan verschillen van een quadrupel tot een IPA en alles daar tussen in. Feit is dat mensen graag iets anders willen proberen en natuurlijk is het helemaal leuk om dat samen met vrienden te doen. Zeker nu de horeca is gesloten en we onszelf moeten zien te vermaken kan een bierproeverij met 2 of 3 vrienden een leuk ‚uitje’ zijn. Zo’n proeverij kun je natuurlijk helemaal inrichten zoals je wil. De keuze van de bieren kun je bepalen, welke versnaperingen daarbij horen volgens jou en als je echt wil uitpakken, kun je zelfs bierglazen bedrukken met een logo of naam van die avond. Wij helpen je hieronder op weg met ideeën en tips.

Zorg voor een gevarieerd aanbod

Zorg dat je verschillende speciaalbieren selecteert om te proeven. Dit soort bieren zijn op veel verschillende locaties te verkrijgen. De supermarkt of slijterij in de buurt, of misschien ligt er wel een brouwerij op steenworp afstand van je huis. Bij het selecteren van speciaalbieren dien je wel op het volgende te letten. 

– Met zoveel verschillende smaken op de markt moet je zorgen dat de proeverij gevarieerd is en kies bijvoorbeeld niet voor alleen maar IPA’s.

– Bier stijl

– Herkomst

– Smaakintentie

– Kies bier van verschillende brouwerijen

Optimale smaak ervaring

De selectie van de bieren kun je bijvoorbeeld maken nadat je weet welk thema je aan de proeverij wilt koppelen. Je wilt natuurlijk de bieren zo optimaal mogelijk laten smaken, daarom is het belangrijk om van te voren te kijken wat de advies serveertemperaturen van de speciaalbieren zijn. Temperatuur heeft ook invloed op de smaak van het bier. Drink je bepaalde bieren te koud, dan is de kans groot dat je smaken mist bij het proeven van dit bier. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij de wat donkere speciaalbieren met body en volle smaken. 

Een indeling van de avond

Na het selecteren van het bier moet je de volgorde van het proeven gaan bepalen. Als je een speciaalbier met een heftige smaak proeft voordat je een wat meer gebalanceerde en oppervlakkig bier drinkt dan zal het tweede biertje in het niet vallen. Daarom adviseren we om de speciaalbieren licht van kleur eerst te drinken voordat je de overstap naar de donkere bieren maakt. Het is ook verstandig om het alcoholpercentage in de gaten te houden waarbij je opbouwt van een laag alcoholpercentage naar een hoog alcoholpercentage.

Blijvende herinnering

Er is niks zo irritant als een verkeerd bierglas bij je speciaalbier. En ben je met een gezelschap dan is het wel zo handig om bij een bierproeverij allemaal hetzelfde glas te gebruiken. Een ideaal proefglas heeft de vorm van een tulp. Het glas dien je dan niet helemaal vol te schenken. Tegenwoordig kun je bierglazen laten bedrukken, wat niet eens zo duur meer is. Will je dus een herinnering aan de avond voor iedereen die meedoet, dan is het misschien leuk om een naam met logo voor de avond te verzinnen die je dan op het glas laat bedrukken. Iedereen kan dan zijn glas mee naar huis nemen en elke keer als ze thuis daaruit drinken, zullen ze herinnerd worden aan de proeverij bij jouw thuis.

Previous «
Next »