Hoe ziet Dell het (thuis)werken in de toekomst

  • Rogier
  • januari 22, 2021
  • Comments Off
thuiswerken

Al maanden zijn we met zijn allen thuis aan het werken. Waar we na de zomer weer langzaamaan naar de werkplek gingen, bleek dit te vroeg. Vandaar dat we nu weer allemaal thuis werken, als dit tenminste lukt tussen de huishoudelijke taken en het ‘homeschoolen’ door. Voor de één is het thuiswerken een zegen, voor de ander een vloek. Als we iets positiefs hieruit willen halen dan is het dat, vooral technologische, veranderingen in een sneltreinvaart zijn doorgevoerd. Op scholen wordt nu bijvoorbeeld veel meer gebruik gemaakt van digitaal onderwijs, wat na deze pandemie zal zorgen voor een acceptatie hiervan. Ook techgiganten laten zich door de pandemie inspireren, zo blikt Dell vooruit op de toekomst en werkt aan bijzondere oplossingen.

ontwikkelingen in thuiswerken

In de toekomst wordt er meer thuis gewerkt

Door de corona crisis werken we nu allemaal gedwongen thuis. Hierbij is het contact met collega’s anders en vraagt digitaal samenwerken om nieuwe oplossingen. Die zijn er natuurlijk wel, maar soms lopen we nog wel tegen problemen aan. In de toekomst lijkt thuiswerken een vast onderdeel van de maatschappij te gaan worden en computerfabrikant Dell werkt aan oplossingen waar zowel het werk op kantoor als in huis er anders uit komt te zien.

Het kantoor gaat er anders uitzien

De indeling van het kantoor verandert in de toekomst volgens Dell. Er moet ruimte gemaakt worden voor bijvoorbeeld labs en plaatsen waar je samen met collega’s moet kunnen werken. Omdat het allemaal flexplaatsen zijn, moeten werknemers hun weg weten te vinden. Het managen van de flow van mensen en de faciliteiten moet dan ook beter gaan. Daarvoor is intelligentie in het kantoor nodig en apparaten die door middel van geluid kunnen meten waar het bijvoorbeeld druk is op bepaalde momenten.

thuiswerken in de toekomst

Slimme infrastructuur

Er moet dus een slimme infrastructuur op kantoor komen. Dat is al op een heel simpele manier mogelijk door bijvoorbeeld het gebruik van een wireless dock. Mensen kunnen dan via een app van tevoren een plek boeken en met hun persoonlijke dock aan de slag. Het systeem kan bijhouden dat meerdere teamleden een plek boeken en er daarmee ervoor zorgen dat ze bij elkaar zitten. Door middel van mobiele telefoons met AR wordt de weg gewezen naar die flexplaats. Zo kun je ook een flow maken, zodat mensen elkaar minder tegenkomen onderweg. Dat is bijvoorbeeld ook handig als er in de toekomst weer een pandemie komt, waardoor je wederom afstand moet houden.

Profiel van een werknemer

De werkplek kan zichzelf activeren door middel van een camera. Daarmee kan het volgens Dell zien wie er aan het bureau gaat plaatsnemen. Uit een draadloze verbinding met de laptop kan het profiel van de werknemer worden uitgelezen. Daarmee kan het andere zaken en persoonlijke voorkeuren aansturen zoals de hoogte van het bureau, de lichtsterkte, een Spotify playlist laden en de instellingen van muis en toetsenbord veranderen. Daarmee kan een desk die voor algemeen gebruik is toch persoonlijk worden en maakt het niet meer uit waar je zit.

Ook de desk zelf heeft nog veel mogelijkheden. Zo is het in de toekomst mogelijk om bijvoorbeeld je laptop of telefoon draadloos op te laden.

toekomst van thuiswerken

Technologie voor thuiswerken in de toekomst

Maar de toekomst van het werk bevindt zich volgens Dell niet alleen in het kantoor, ook gaan we meer thuiswerken. Daarvoor moeten natuurlijk net zoals in het kantoor goede oplossingen komen. Daarbij kijkt Dell vooral naar schermen. Zo kan een nieuwe laptop een opvouwbaar scherm hebben, waardoor het totale oppervlak twee keer zo groot wordt. Ook kijkt de techgigant naar devices die al aanwezig zijn in huis zoals een tv. Daar kan jouw informatie voor werk dan naartoe worden gestuurd. Ook moet het makkelijker worden om beelden op de computer bijvoorbeeld naar een tablet te brengen, zodat je op de computer een document selecteert en die dan makkelijker kunt gaan lezen op een stoel of bank. Ook kun je een tablet makkelijk op tafel leggen, om daarop verder te werken tijdens, bijvoorbeeld, een Zoom call.

thuiskantoor van de toekomst

Kijken naar duurzaamheid

Een belangrijk ander punt dat Dell wil aanstippen is de duurzaamheid van een product. Voor bepaalde onderdelen van computers is veel energie nodig om ze te maken. Door ze makkelijker te kunnen vervangen en te hergebruiken, moeten computers langer meegaan. Dell wil haar computers zo ontwikkelen dat de SSD en het moederbord makkelijk uit een computer zijn te halen. Hierdoor kun je makkelijker upgraden als je bijvoorbeeld een nieuwere processor nodig hebt. Ook gaat het actief oudere onderdelen inzamelen zodat deze kunnen worden refurbished of als grondstof worden gebruikt voor nieuwe onderdelen.

Previous «
Next »