• Homepage
  • >
  • Overig
  • >
  • Het verschil tussen een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering

Het verschil tussen een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering

  • Menfacts
  • juli 4, 2018
  • Comments Off

We worden soms overstelpt met aanbiedingen voor verzekeringen. Overal kun je je tegenwoordig tegen verzekeren. Op zich handig natuurlijk, maar het leven kan ook zomaar een andere wending krijgen, waarbij we ons moeten beseffen dat niet alles in het leven te verzekeren is. Zo ook de minst fraaie kant van het leven: de dood. We kunnen dat niet voorkomen, maar toch kunnen wij ons wel verzekeren tegen de financiële gevolgen voor na je overlijden. Er zijn hier enkele verzekeringen voor, zoals de uitvaartverzekering, de levensverzekering en de overlijdensrisicoverzekering. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering?

De uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering sluit je enkel af om jouw uitvaart te financieren. kijk bijvoorbeeld op elke uitvaartverzekering vergelijken voor het aanbod. Een overlijden is al erg genoeg en de nabestaanden hebben dan al genoeg aan hun hoofd. Als er ook nog eens een flinke factuur binnenkomt van jouw uitvaart, dan is dit niet bevorderlijk voor het rouwproces. Dit wil je je nabestaanden natuurlijk niet aandoen en dan is bij leven een uitvaartverzekering afsluiten een goed besluit. Grofweg kun je een uitvaartverzekering opdelen in twee verschillende soorten:
• Naturaverzekering
In dit geval zullen je nabestaanden geen geld ontvangen om de uitvaart te betalen, maar ben je gedekt voor geleverde diensten. Meestal is de verzekeringsmaatschappij ook een uitvaartonderneming en die regelen van begin tot eind je uitvaart, voor de waarde waarvoor jij verzekerd was. Hierdoor kost je uitvaart je nabestaanden niets en er wordt ze ook nog eens veel werk uit handen genomen.
• Kapitaalverzekering
Met een kapitaalverzekering verzeker je jezelf juist voor een bepaald bedrag. De nabestaanden krijgen dat bedrag uitgekeerd en kunnen dan zelf de gehele uitvaart regelen. Ook kunnen zij dan zelf de uitvaartmaatschappij kiezen.

Een uitvaartverzekering is dus belangrijk. Kijk daarom op elke uitvaartverzekering vergelijken om de verschillende uitvaartverzekeringen met elkaar te vergelijken en kies de beste die bij jou wensen aansluit.

De overlijdensrisicoverzekering

De overlijdensrisicoverzekering is een verzekering waarmee je je nabestaanden beschermd tegen de maandelijkse lasten, zoals bijvoorbeeld de hypotheek van je huis of de studiekosten van de kinderen. Vooral als jij de hoofdkostwinner bent dan is een dergelijke verzekering belangrijk. Wel is het zo dat wanneer looptijd van de verzekering afloopt en jij leeft ook nog, er geen geld vrij komt, zelfs niet als je een dag na afloop overlijdt. De verzekering geldt dus enkel als jij overlijdt binnen de looptijd van de verzekering. Dit is een groot verschil met bijvoorbeeld een levensverzekering, waarbij na afloop altijd een bedrag vrij komt voor jezelf of je nabestaanden. Vaak is een overlijdensrisicoverzekering verplicht bij het afsluiten van een hypotheek, zodat de geldverstrekker zekerheid heeft dat de hypotheek ook na je overlijden gewoon betaald kan worden.

Previous «
Next »