Hoe zorg je ervoor dat je relatie gezond blijft?

  • Menfacts
  • juli 15, 2021
  • Comments Off
relatie niet saai

Er voor zorgen dat een relatie goed en gezond blijft is niet altijd even makkelijk. De sleur kan er makkelijk in komen of misschien ben je er elkaar na de afgelopen tijd van lockdowns en thuiszitten wel beu. Er zijn echter zaken die je kunt doen om je relatie spannend en onderhoudend te houden. Hoe je dat kunt doen, lees je hieronder.

Hoe zorg je dat je relatie niet saai wordt?

Een vaak gehoord argument is dat men hun relatie saai vindt of vond en dat men er daardoor een punt achter heeft gezet. Een relatie wordt pas saai als er een constante routine is en daar weinig van wordt afgeweken. Er is echter niets vreemds aan een routine en tot een bepaalde hoogte is dit ook juist weer een vereiste van een gezonde relatie. Echter moet niet alles routineus worden en moet er ruimte zijn voor experiment en variatie. Daarmee bedoelen we niet per se de activiteiten in de slaapkamer en een groot arsenaal aan vibrators, alhoewel het zeker ook goed is om in die slaapkamer te experimenteren. Veel meer doelen we echter op dagelijkse zaken, waarin je moet variƫren en experimenteren. Ga bijvoorbeeld eens naar een ander restaurant dan waar jullie normaal altijd heen gaan, of zoek eens een leuke weekend besteding die buiten jullie comfortzone valt, zoals suppen op een rivier of plas. Als geregeld nieuwe dingen mee maakt, zul je zien dat het veel makkelijker is om de relatie gezond en spannend te houden.

Stel je verwachtingspatroon bij

Wil je dat jouw vriendin de beste moeder van de wereld is, veel geld verdient, heerlijk kan koken en je elke keer verrast in bed? Wil jij een man die helemaal afgetraind is, nooit wat fout doet en elk moment van de dag hoffelijk is? Dan hebben we een nieuwtje voor je: deze vrouw en man bestaan niet. Vaak gaat het in een relatie mis omdat we veel te hoge verwachtingen en hebben en onze lat veel te hoog leggen. Er is niks wat de spanning zo erg dooft in een relatie dan wanneer de ander het gevoel heeft dat hij of zij nooit goed genoeg zal zijn. Er komen steeds meer verwachtingen en de relatie is niet meer spannend en leuk, maar wordt steeds meer een last. Ga dus bij jezelf na welke verwachtingen je van hem of haar hebt en of deze realistisch zijn. Zo niet, dan wordt het tijd om die verwachtingen bij te stellen.

Blijf communiceren

Een goede communicatie is eigenlijk het allerbelangrijkste in een goede relatie. Vaak durven mensen niet hun echte mening te geven omdat ze bang zijn voor de reactie van de ander. als je echter altijd bepaalde zaken verzwijgt, dan zal dit uiteindelijk uitmonden in een breuk. Je moet namelijk bepaalde gedachten kunnen delen, wil je een gezonde relatie hebben, wat de consequenties ook mogen zijn. Als je je gaat uitspreken, zul je merk en dat het erg fijn is en dat het helemaal niet verkeerd hoeft te zijn om van mening te verschillen, dat kan je zelfs dichter bij elkaar brengen!

Zorg dat je niet al te claimerig bent en houdt allebei ruimte voor je eigen ding. Je hoeft namelijk in een relatie echt niet alles samen te doen. Af en toe wat afstand en een eigen interessegebied is prima, dit laadt de batterij weer op! Een relatie kan pas echt sterk zijn als ieder daarin ruimte heeft om zijn eigen ding te doen. 

Previous «
Next »