• Homepage
  • >
  • Series
  • >
  • Met Lupin komt Netflix al direct met waarschijnlijk een van de beste series van dit jaar

Met Lupin komt Netflix al direct met waarschijnlijk een van de beste series van dit jaar

  • Rogier
  • maart 5, 2021
  • Comments Off
lupin serie

Vanaf de release datum (8 januari 2021) prijkt de Franse serie Lupin bovenaan de meest bekeken series op Netflix in Nederland. Niet zo gek, want Lupin is spannend, grappig en de laatste jaren lijkt de Franse speelfilm en serie populairder dan ooit. Terwijl veel films die voor de bioscoop bedoeld zijn op de plank blijven liggen, zoals de nieuwe James Bond, blijft Netflix maar met nieuwe series en films komen. Een pandemie werkt duidelijk in het voordeel van de streamingdienst.

Het verhaal

Lupin gaat over Assane Diop, die gespeeld wordt door Omar Sy. Het verhaal: als kind vlucht hij samen met zijn vader naar Frankrijk. Daar krijgt zijn vader een baan als chauffeur bij een rijke zakenman. Op een dag verdwijnt daar een ontzettend duur sieraad en zijn vader krijgt daarvoor de schuld. Hij heeft het niet gedaan, maar het heeft wel grote gevolgen voor zijn zoon. Assane gaat op latere leeftijd op onderzoek en laat zich inspireren door de meesterdief uit de oude verhalen: Arsène Lupin. Een boek dat hij ooit kreeg van zijn vader.

omar sy

Veel spanning

De serie zit werkelijk waar fantastisch in elkaar, hierdoor zitten er ontzettend veel spannende momenten in de film. Het begint al in de eerste aflevering waar Assane een roof in het Louvre plant om het sieraad te stelen, waar zijn vader van werd beschuldigd het gestolen te hebben. Tot in de puntjes weet hij dit te plannen, op zijn manier die je als kijker verrast. Het doet een beetje denken aan de serie Sherlock, waarin we tot detail zien hoe Sherlock zaken oplost en wat hij ziet wat andere niet zien.

Volop flashbacks zonder dat het storend is

In de serie zien we ook hoe hij tot zijn actie komt en hoe hij eigenlijk de nieuwe Lupin is geworden. Er zitten dan ook volop flashbacks tussen het heden en de jeugd van Assane Diop in de serie. Gelukkig wordt dit nooit voorspelbaar of onduidelijk. Omar Sy blijkt hét talent uit Frankrijk, wat hij natuurlijk al eerder bewees in de rol van Driss in de film ‚Intouchables.’ Ook de rol van Diop zet hij erg goed neer. Hoewel een actieserie vrij oppervlakkig kan zijn, zorgt hij voor het tegenovergestelde. Je gelooft echt dat hij het allemaal heeft meegemaakt.

Minpunt

Hoewel de meeste scènes echt geweldig zijn, vallen die van de politie soms wat tegen. Het is af en toe soms net te ongeloofwaardig. Dit is echter niet heel storend of belangrijk, aangezien ze maar een kleine bijrol hebben. Toch had het net voor een extra toegevoegde waarde kunnen zorgen als de relatie tussen Assane en de politie wat was uitgediept.

serie lupin

Franse productie

Het mooie aan Lupin is dat het niet een hele grote internationale productie is. De titel is namelijk een Franse original. De serie is dan ook helemaal in het Frans en dat maakt het juist geloofwaardig. Deze titel past dan ook prima in een rijtje van andere echte original-toppers als La Casa de Papel en Dark.

Snelle montage en opvallende locaties

De makers van Lupin hebben ook goed gekeken naar de succesformule van hitserie La casa de papel, waarop de Spanjaarden zelf de term ‘latin pulp’ hebben geplakt. Snelle montage, opvallende locaties en veel heen en weer springen in de tijdlijn. Het is zeker fijn om naar Parijs in pre-corona tijd te kijken, maar het grootste pluspunt van Lupin is de charismatische hoofdrolspeler Sy, die het postuur van Idris Elba combineert met precies de juiste spottende oogopslag.

De bijfiguren zijn allemaal wat te schetsmatig en karikaturaal neergezet; de serie had baat gehad bij een betere badguy, die hier lijkt te zijn weggelopen uit een Louis de Funès-set uit de jaren zeventig – als iemand nog weet wie Louis de Funès was. 

lupin op netflix

Eerste seizoen is pas halverwege

Netflix heeft vorige maand vijf afleveringen van Lupin uitgebracht, waarmee het eerste seizoen slechts halverwege is. Hoewel er werd gesproken dat de volgende vijf in april uit zouden komen, blijkt dit niet zo te zijn. De volgende vijf episodes zullen pas aankomende zomer uitkomen. Je zult het voorlopig dus nog zonder Omar Sy moeten doen. Deze vijf nieuwe Lupin-afleveringen worden geregisseerd door Ludovic Bernard (The Climb) en Hugo Gélin (Love at Second Sight). Daarmee komen er andere regisseurs aan het roer, aangezien het eerder werd gedaan door Louis Leterrier en Marcela Said. Gelukkig blijft de cast wel gewoon hetzelfde. Dat betekent dat we gewoon Omar Sy, Vincent Londez en Ludivine Sagnier zullen zien.

Lupin heeft alles waar een serie aan moet voldoen. De actie, humor en spanning zorgen ervoor dat je door wil blijven kijken. Het is jammer dat er maar zeven afleveringen zijn die rond de 45 minuten zijn, want we hadden graag meer gezien. Dan is er ook nog het spel van Omar Sy die nog voor een extra dimensie aan Lupin zorgt. Hij weet het karakter geweldig en geloofwaardig neer te zetten, terwijl dat bij een mix tussen actie en humor juist moeilijk kan zijn. We kunnen dan ook niet wachten op een tweede seizoen.

Previous «
Next »