• Homepage
  • >
  • Mannen
  • >
  • De weg naar financiële onafhankelijkheid, waar ligt die?

De weg naar financiële onafhankelijkheid, waar ligt die?

  • Rogier
  • maart 3, 2021
  • Comments Off
financieel onafhankelijk

We lezen online steeds meer artikelen over op jonge leeftijd financieel afhankelijk zijn. Niet doordat je een juiste keuze hebt gemaakt met beleggen, of omdat je familie rijk is, maar puur door zuinig te leven en dit leven erop in te richten om rond je 45e niet meer te hoeven werken. Dit betekent dus niet dat je dan zoveel geld hebt vergaard dat je alles kunt kopen wat je wil, maar dat je een bestaan hebt weten op te bouwen, door te sparen en zuinig te leven, waarbij je niet meer hoeft te werken. Dat je een bepaalde mate van vrijheid hebt opgebouwd en je bijvoorbeeld geen geldzorgen meer hebt. Daarnaast heb je de vrijheid om te kiezen of je minder gaat werken of zelfs helemaal stopt daarmee. We schreven al hoe je minder stress hebt op kantoor, hieronder lees je hoe je minder financiële stress in je leven kunt hebben en daardoor onafhankelijker bent.

geld sparen

Zorg dat je je vermogen opbouwt voor financiële onafhankelijkheid

Het belangrijkste om die financiële onafhankelijkheid te creëren is het opbouwen van vermogen. Dit vergt een kritische blik op je uitgaven en deze zo in te richten dat er zo min mogelijk geld uit gaat. Hoe minder geld jij nodig hebt om in je levensonderhoud te voorzien, des te sneller jij financieel onafhankelijk zult zijn. Het gaat er dus niet om hoeveel geld je verdient, maar om hoeveel geld je bij je houdt en niet uitgeeft. Uiteraard moet hier een balans in gevonden worden, waarbij je gelukkig bent. Zo kun je wel nooit meer op vakantie gaan en al dat geld besparen, maar als je daardoor een burn out krijgt, ben je je doel ook weer voorbij gestreefd. Je moet dus op een gezonde manier naar je uitgaven kijken en zien waar je geld kunt besparen. Er is niets mis met geld uitgeven aan leuke dingen of spullen, maar zorg er altijd voor dat dit een bewuste keuze is.

Kijk naar mogelijkheden om meer te gaan verdienen

Een andere manier om meer geld over te houden aan het einde van de maand, is door meer te gaan verdienen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want hiervoor moet je bij een normale 9 tot 5-baan in gesprek gaan met je leidinggevende over een salarisverhoging. Hierbij is het belangrijk dat je het ook echt daadwerkelijk verdiend hebt. Wat veel mensen echter vergeten is dat de eerste stap niet het aanvragen van een gesprek over salarisverhoging moet zijn, maar dat je je tijdens je werk totaal in zet. Als jij de kantjes ervan afloopt, verdien je geen salarisverhoging en zul je er hoogstwaarschijnlijk ook geen krijgen.

loononderhandelingen

Zorg dat je altijd iets haalt uit onderhandelingen over salaris

Zelfs als je hard werkt en inzet toont, wil dat niet altijd zeggen dat je baas vindt dat je een salarisverhoging verdient. En dus  kan het voorkomen dat je een ‘nee’ te horen krijgt. Dit hoeft niet per se erg te zijn, want een ‘nee’ kan ook een ‘nog niet’ betekenen. Dan is het een kwestie van vragen wat er wél nodig is voor een salarisverhoging en hier afspraken over maken. Op internet vind je veel tips om uit dergelijke loononderhandelingen het meeste te halen, ook voor de toekomst.

investeren

Investeren of beleggen

Lukt het je om je vermogen op te bouwen? Dan wordt het tijd om te kijken hoe je met dat geld meer geld kunt maken. Je kunt ervoor kiezen om hier risico op te lopen en te gaan investeren of beleggen. Vastgoed blijft een behoorlijk steady investering, alleen heb je dan al best wat kapitaal nodig. Daarnaast zijn er natuurlijk allerlei zaken waar je in kunt beleggen. Zorg dat je ook hier balans in vindt en dat het niet (te veel) stress oplevert. Onthoud: je doet dit om zorgenvrij te kunnen leven, dus ook voordat je financieel onafhankelijk bent, moet je zorgen voor die rust… of in ieder geval deels.

Kansen grijpen als ze voorbij komen

Wanneer je echt het doel hebt om rijk te worden met een normale 9 tot 5-baan is het niet voldoende om veilig in je comfortzone te blijven zitten. Je moet de kansen grijpen als ze voorbijkomen. Kun je bijvoorbeeld doorgroeien in het bedrijf waar je nu werkt naar een beter betaalde positie? Of staat er bij een ander bedrijf een vacature uit die je interessant lijkt? Het switchen naar een ander bedrijf is het ideale moment om een stuk te groeien in je inkomen. Heb je een heel leuke baan waar je niet weg wil? Dan kun je kijken (naast de salarisverhoging) of er andere manieren zijn om meer geld te verdienen. Bijvoorbeeld door er iets naast te gaan doen, passieve inkomstenbronnen op te zetten of oude spullen van jezelf te verkopen.

sparen van geld

In je streven naar financieel onafhankelijk zijn, moet je niet vergeten stil te staan bij hoe rijk je al bent. Oké, je kunt dan misschien niet op vakantie naar Tahiti en je rijdt misschien niet in een dure auto, maar je hebt wel een leuke uitdagende baan, een dak boven je hoofd en goede mensen om je heen.

Previous «
Next »