Hoe zorg je voor een goede stofwisseling?

  • Rogier
  • februari 7, 2021
  • Comments Off
goed metabolisme

Voor een gezond leven heb je een goede stofwisseling nodig. Die stofwisseling noem je ook wel metabolisme. Uit veel onderzoeken is gebleken dat het goed is om je metabolisme te versnellen. De beste manieren om dit te doen zijn kleine aanpassingen in je voedingspatroon of bewegingsschema. Je stofwisseling, en dus je metabolisme, is niets meer dan het proces van aanvoer van bouwstoffen en afvoer van afvalstoffen. Anders gezegd: dit proces zorgt ervoor dat voeding in energie wordt omgezet, zodat je lichaam het kan gebruiken. Leeftijd, lengte, natuurlijke spiermassa en vetpercentage hebben invloed op die metabolisme. Jij kunt er echter ook zelf invloed op uitoefenen. Hieronder tien manieren om je metabolisme te helpen versnellen.

metabolisme verbeteren

Het thermische effect van eten

Als je hebt gegeten zal je stofwisseling automatisch versnellen, dit wordt het thermische effect van eten genoemd. Uiteraard hebben verschillende voedingsstoffen ook weer invloed op die snelheid. Er valt genoeg te vinden op internet qua research op dit gebied. Zo versnelt vet je metabolisme met 0 tot 3 procent en koolhydraten met 5 tot 10 procent. Eiwitten zelfs met 15 tot 30 procent. Eiwitten zijn daarom bijvoorbeeld erg goed om te eten als je wil afvallen, ze zorgen namelijk voor een langdurig verzadigd gevoel. Probeer daarom op je inname van eiwitten te letten, maar overdrijf hier natuurlijk niet in.

Zorg dat je voldoende beweging hebt, dit bevordert de stofwisseling

Een intense training zorgt voor een sneller metabolisme en snellere vetverbranding. Niet alleen tijdens, maar ook na de workout. Zorg dan ook dat je voldoende beweging hebt. Nu we met zijn allen in lockdown zijn en met een avondklok te maken hebben, is dat misschien iets moeilijker. Je kunt thuis echter ook genoeg oefeningen doen om gezond te blijven. En voor 21 uur kun je uiteraard gewoon buitensporten zoals hardlopen of fietsen.

goede metabolisme

Drink voldoende water

Dat mensen die water in plaats van suikerhoudende dranken drinken sneller afvallen, is natuurlijk niets nieuws. Weet echter dat water drinken je metabolisme ook behoorlijk versneld. Een halve liter water versnelt je stofwisseling een uur lang met 10 tot 30 procent. Het is dan ook verstandig om bijvoorbeeld een herbruikbare fles bij je te dragen, zodat je gedurende de dag genoeg water kunt drinken.

Nachtrust is erg belangrijk

Alles begint eigenlijk bij een goede nachtrust. Ook een goede stofwisseling, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Als je lijf tot rust komt, zal je stofwisseling beter werken. Zorg daarom voor voldoende nachtrust en een goed matras.

goede stofwisseling

Blijf in beweging

In een periode, zoals nu, waarin je veel thuis zit, word je vaak lui. Zorg dat je dat voorkomt. Alleen even opstaan is al goed, blijven staan nog beter. Creëer thuis iets waardoor je ’s middags bijvoorbeeld staand je werk kunt doen. Hierdoor zul je meer calorieën verbranden en daarnaast zal je lijf een stuk beter aanvoelen.

Drink veel zwarte koffie

Een koffiedrinker ervaart ’s ochtends na zijn eerste kopje koffie vaak een kleine energieboost en dit klopt wel. Als je koffie met mate drinkt kan het een licht stimulerend effect hebben op je stofwisseling. Zwarte koffie wel te verstaan, want melk en suiker doen dit effect weer te niet.

stofwisseling

Bak eens in kokosolie

Bakken in kokosolie in plaats van andere vetten is een uitkomst voor mensen die gewicht willen verliezen. Het zorgt niet alleen voor een versneld metabolisme, maar je verrijkt er je keukenkennis mee. Bij bakken in kokosolie kun je namelijk op een heel andere manier gaan koken. 

Zorg dat je verantwoord afvalt

Crash dieëten met minder dan 1000 calorieën zijn desastreus voor je stofwisseling. Deze diëten zorgen er vaak voor dat je snel afvalt, maar dit gaat ten koste van een gezonde voeding en van je spieren. Doordat je veel spiermassa verliest daalt ook je stofwisseling. Een crashdieet leidt dan ook tot een lichaam dat minder calorieën verbrandt (en dus sneller aankomt) dan het lichaam dat je had voor het dieet. Bij een normaal voedingspatroon zullen de kilo’s er dan ook weer aanvliegen.

stofwisseling verbeteren

Pittig eten is goed voor de stofwisseling

Zorg dat je pittig eet. Hete pepers bevatten namelijk capsaïcine en die zorgen dan weer voor een boost van je metabolisme. Hete peper is overigens geen wondermiddel als het om afvallen gaat, maar kan wel helpen aangezien deze de stofwisseling versnellen.

Krachttraining zorgt voor een sneller metabolisme

Krachttraining, en dus spieren kweken, en afvallen gaan goed samen. Krachttraining zorgt namelijk voor een sneller metabolisme. De spieren vragen namelijk om energie en die zal de stofwisseling kunnen verschaffen… en jij komt weer mooi op gewicht.

metabolisme

Previous «
Next »