Huismerkwhisky van Lidl scoort super hoog in ‘whiskybijbel’

  • Menfacts
  • december 20, 2016
  • Comments Off

Altijd gedacht dat bij Whisky geldt: hoe duurder hoe beter? Daar denkt Jim Murry dan heel anders over. De whiskygoeroe schrijft elk jaar De Whiskybijbel, waarin hij talloze verschillende merken beoordeelt. Dit jaar beoordeelde hij daarin ook het huismerkwhisky van Lidl en deze whisky kreeg met een 9.5 een zeer hoog cijfer. Hoe dat komt en of het ook terecht is? Dat lees je hieronder.

Glenalba

Supermarktketen Lidl biedt al jaren Glenalba Sherry Cask Finish Scotch Whisky aan als huismerk. Jim Murray is in de nieuwste editie van de Whiskybijbel laaiend enthousiast over de huismerkwhisky lidl die zo’n 50 euro per fles kost. Hij gebruikt voor Glenalba whisky termen als ‘magnifiek’ en ‘waanzinnig’. Dat hij laaiend enthousiast is, blijkt ook uit de score die hij geeft. Van het maximaal aantal punten van 100, krijgt Glenalba er maar liefst 95.5.

Huismerkwhisky Lidl verslaat dure merken

Het is op zichzelf natuurlijk al opvallend dat er zo’n hoge score wordt uitgedeeld aan een huismerk. Wat wellicht nog opvallender is, is dat Glenalba met deze score grote en gerenommeerde
whisky merken zoals Grant’s en Johnnie Walker verslaat. Het is overigens niet een complete verrassing. Het whiskyhuismerk van de Lidl bestaat nog maar sinds 2015, maar werd gelijk enorm populair onder de kenners.

Is de whisky ├ęcht beter?

Natuurlijk lijkt het er nu op dat de whisky van de Lidl stukken beter is dan dure premium merken. Dat is echter niet direct het geval. In de whiskybijbel worden de scores namelijk uitgedeeld op basis van de klasse en prijscategorie van de whisky. Dat betekent dat de 9.5 uitgedeeld is op basis van whisky’s die in dezelfde prijsklasse vallen. Een whiskyfles van 400 euro met een 8.5 zal echt niet minder zijn dan Glenalba. Je kunt ze simpelweg niet met elkaar vergelijken omdat ze in een andere klasse vallen. Wanneer de whiskybijbel dat wel zou doen, zou het cijfer veel lager zijn uitgevallen. Dat neemt natuurlijk niet weg dat een 9.5 binnen je eigen klasse en prijscategorie een fantastisch cijfer is.

Whisky van Lidl?

Hoewel het een huismerkvan de Lidl betreft, maakt de supermarktketen de whisky niet zelf, het heeft alleen het exclusieve verkooprecht. Hoewel Glenalba binnen zijn klasse een fantastische keuze is, raden we je aan niet direct naar de Lidl te rennen. In Nederlandse vestigingen is het merk namelijk niet te koop.

Previous «
Next »