Mode heeft de neiging om terug te keren. Iets dat tientallen jaren geleden hip was, is een decennium later opeens ouderwets en twintig jaar later opeens weer hip. Sommige periodes keren periodiek terug. Bij damesmode, bijvoorbeeld. Daar lijkt het alsof de jaren ‘60 en ‘90 steeds een wedstrijdje doen. Mannenmode is minder veranderlijk. Die wijd zittende kleurenkermis trek je hooguit aan voor een themafeest of met carnaval.
Telefoonboek
De jaren ’80, als jij er al (bewust) was denk je waarschijnlijk vooral aan Atari spelcomputers, synthesizermuziek en op goed geluk je vrienden opbellen of ze zin hebben in een potje voetbal. Je moest nog een kwart eeuw wachten tot je mobieltjes met internet kon kopen en nog langer totdat zoiets als sim only vergelijken mogelijk was. Aan de andere kant: je wist niet beter. En om terug te keren bij het onderwerp mode, je had waarschijnlijk genoeg ruimte in je kleding om niet alleen een telefoon, maar een compleet telefoonboek te verstoppen. Al zijn die natuurlijk ook bijna vergeten.
Schoudervullingen
Ze doken kortgeleden weer op in de damesmode: schoudervullingen. Had je nog geen vierkante schouders, dan kreeg je die vanzelf in de enorme colberts, die we blazers noemden. Ze waren verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog en de mouwen stroopte je bij voorkeur op tot boven de ellebogen. De baard was iets voor gesjeesde biologieleraren, hooguit had je een perfect gemillimeterd weekendbaardje. Ronduit schokkend was een ringetje of knopje in de oorlel, zoals Rob de Nijs of George Michael hadden. Een populaire haardracht was de ‘blockhead’, een vierkant stekeltjeskapsel waarvoor de kapper louter een tondeuse en liniaal nodig had.
Bandplooibroeken
Ze hebben een poging gedaan om hem terug te halen, de bandplooibroek, maar afgezien van enkele overenthousiaste trendsetters dachten weinigen eraan het ding aan te schaffen. Net als de blazertjes waren deze broeken enorme tenten van kledingstukken. Zoek voor de lol op YouTube de clip van Dancing in the Street van Mick Jagger en George Michael (pak voor nog meer lol de versie zonder muziek) en je kijkt je ogen uit: allemachtig, hoeveel textiel hadden mannen nodig in die tijd? Om het af te toppen heeft Jagger hier een blouse van maatje XXXL om zijn kleine lijf en draagt Bowie een regenjas die tot de grond komt.
En dan moesten de 90’s nog komen…
Dan is deze eeuw toch een stuk duurzamer, zou je zeggen. De pakken zijn nauwsluitend, net als blouses, T-shirts en jeans. Baarden zien we in alle soorten en maten. Kortom: we kunnen ons niet meer voorstellen dat mannen er vroeger zo bij liepen. En dan te bedenken dat de jaren ’90 met de lawaaiblouses en wollen colbertjes nog moesten komen!