Je auto laten chiptunen? Wat houdt dat precies in?

  • Menfacts
  • October 8, 2019
  • Comments Off
De voordelen en nadelen van chiptuning

Misschien heb je er wel eens iets over gehoord: een vriend of bekende die zijn auto heeft laten chiptunen. Dat klinkt stoer en spannend, maar wat houdt chiptuning nu precies in? Hoe werkt chiptuning precies? Wat zijn de voordelen en nadelen van chiptuning? En waarom is het aan te raden om jouw bolide te laten chiptunen bij Rafi Auto’s en dus te kiezen voor chiptuning in Heteren? Het antwoord op deze vragen lees je hieronder!

Wat houdt chiptuning precies in?

Chiptuning is een term uit de autowereld en kan het snelst worden vertaald met ‘opvoeren’. Bij chiptuning wordt er elektronisch, in het motorregelapparaat (ook wel ECU genoemd: Electronic Control Unit), ingegrepen om de motorprestaties te verbeteren. Doorgaans is er een verbetering mogelijk van 25 tot 30 procent extra vermogen. Andere begrippen die ook wel voor het chiptunen gebruik worden, zijn remapping of kenveldoptimalisatie.

Hoe gaat chiptuning in zijn werk?

Als een auto gechiptuned wordt, begint dit proces met het uitlezen van de software van het motorregelapparaat. Hierbij worden enkele aanpassingen gedaan, waarna de software teruggezet wordt in het ECU-geheugen. Feitelijk wordt hierdoor direct een vermogenswinst van 5 tot 10 procent bereikt. Deze winst zorgt voor een efficiënter rijdende auto, die met minder energie een hogere snelheid kan bereiken. Houd je dezelfde snelheden aan als voor de tuning, dan bespaar je dus op de energiekosten. Maar meestal wordt het extra motorvermogen ingezet om wat sneller te rijden en heft de bestuurder daarmee de brandstofbesparing feitelijk weer op.

De voordelen en nadelen van chiptuning

De belangrijkste voordelen van chiptuning zijn eigenlijk al benoemd. Voordelig is dat je hiermee brandstof kunt uitsparen door een efficiënter lopende motor. Ook een snellere auto met meer power is een van de pluspunten van chiptuning. Voorts kun je chiptuning voordelig regelen via een erkende garage en dus uitbesteden. Chiptunen is namelijk volledig legaal, als het motorverbruik cq. de CO2-uitstoot van jouw auto althans binnen de juridisch vastgestelde milieunormen blijft. Nadelen van chiptuning zijn er natuurlijk ook. Als je deze klus niet door een erkende garage laat doen, kan het zijn dat er na het chiptunen elektronische storingen in jouw autosysteem optreden. Kies daarom voor het tunen van jouw auto altijd voor een erkende BOVAG-garage.  Rafi Auto’s in Heteren is een garage aan wie je het chiptunen van jouw gouden koe gerust kunt overlaten. 

Previous «
Next »