Een rijbewijs is absoluut de sleutel naar meer vrijheid. Je kunt overal naartoe, bent niet meer afhankelijk van de laatste trein en voor een vakantie zijn er plots veel meer opties. Een roadtrip door Europa, een dagje weg, een avondje uit eten, ineens zijn er tal van mogelijkheden. Het halen van dat rijbewijs kan echter nogal wat voeten in de aarde hebben en behoorlijk wat kosten met zich meebrengen. Er zijn zaken waar je op kunt letten zodat je je rijbewijs sneller kunt halen, zoals de rijschool die je kiest. Welke andere zaken dat zijn, lees je hieronder.
Oriënteer je goed
Om de kosten van het rijbewijs zo laag mogelijk te houden, is het natuurlijk zaak om zo snel mogelijk te kunnen slagen. Om dat te doen kun je losse rijlessen nemen, of je kunt een pakket afsluiten, een combinatie van deze twee is ook mogelijk. Aangezien er veel verschil tussen rijscholen onderling is, is het verstandig om deze met elkaar te vergelijken. Gemiddeld heb je zo’n 39 uur aan rijlessen nodig, dat is meer dan bij de meeste rijles-pakketten wordt aangeboden. Een autorijles-pakket kan echter nog steeds voordeliger zijn dan losse lessen. Zorg er wel voor dat je weet wat er allemaal in zo’n pakket zit.
Breng je wensen in kaart
Iedereen heeft andere wensen over de lessen die hij of zij wil. Ga je voor een mooie, grote lesauto, of juist voor de goedkoopste rijlessen? Of die instructeur waar je tijdens de proefles zo’n fijne klik mee had? Wees slim en kies vooral een goede rijschool, dat is niet altijd de goedkoopste. Uiteindelijk heb je waarschijnlijk bij zo’n goede rijschool minder lessen nodig, waardoor het ook goedkoper kan zijn dan de school met de goedkoopste lessen. Hiervoor is het belangrijk om te kijken naar het slagingspercentage van de rijschool. Een hoog slagingspercentage van boven de 50%, geeft aan dat veel mensen de eerste keer slagen voor hun rijexamen.
Laat de rijinstructeur een schatting van het aantal lessen maken
Het aantal rijlessen dat je nodig hebt, is voor iedereen anders. Niet iedereen leert even snel auto rijden. Laat de instructeur van je rijschool daarom inschatten hoeveel rijlessen hij denkt dat jij nodig hebt. Die kan dit vanuit ervaring het beste doen. Hoeveel rijlessen jij nodig hebt om je rijbewijs te halen, hangt af onder andere af van je leersnelheid, de kwaliteit van de rijschool en hoe vaak je per week een les kunt nemen. Zorg in ieder geval dat je regelmatig lessen neemt, daardoor leer je sneller autorijden en heb je dus minder rijlessen nodig.
Je rijbewijs halen begint met het kiezen van een goede rijschool. Als je een goede rijschool zoekt, maak dan een lijstje met vragen die je hebt. En vergelijk rijscholen met elkaar. Kies een rijschool met een goed slagingspercentage. Landelijk is dat percentage gemiddeld 50%; Bereid je daarnaast goed voor op het theorie-examen door een goede theoriecursus te volgen. De verkeerskennis is de basis voor je verdere verkeersdeelname. En je zult zien dat je er veel aan hebt tijdens de rijlessen.
Reserveer op tijd zelf je theorie-examen via het CBR. Dit kan ook door je rijschool gedaan worden, machtig hen dan aan het begin van de rijopleiding via Mijn CBR.
Stuur meteen in het begin van je rijopleiding een Gezondheidsverklaring naar het CBR. Denk er daarnaast eens over na om een tussentijdse toets te doen. Dan ben je beter voorbereid op het rijexamen. Check eerst of je alle documenten voor het rijexamen bij je hebt. En zorg dat je op tijd aanwezig bent bij het CBR. Als je bent geslaagd voor je rijexamen, kun je na de examendag het rijbewijs aanvragen bij je gemeente. Kijk wel even op de site van je gemeente wanneer je daar terecht kunt.