• Homepage
  • >
  • Overig
  • >
  • Je wordt met de dag ouder: hier enkele tips om klachten te voorkomen

Je wordt met de dag ouder: hier enkele tips om klachten te voorkomen

  • Menfacts
  • december 4, 2018
  • Comments Off
steeds ouder

We willen allemaal graag oudworden. Alleen willen we liever wel mooi en gezond oud worden met zo min mogelijk ouderdomsklachten. Voor een groot gedeelte hebben we hier helemaal geen invloed op en zullen klachten geleidelijk ontstaan of soms juist heel acuut. Toch zijn bepaalde klachten wel te voorkomen of in ieder geval dusdanig te beïnvloeden dat je zo min mogelijk last krijgt van symptomen. En soms krijg je gewoon last van ouderdomsklachten, dan zul je met de eventuele hulpmiddelen moeten proberen ermee om te gaan.

Blijf in beweging

Eigenlijk is dit een algemeen bekende oplossing voor vele ouderdomsklachten. In beweging blijven houdt het lichaam fit en de spieren en gewrichten soepel. Dit hoeft niet eens een actieve sport te zijn, gewoon een dagelijkse wandeling kan voldoende zijn. Als ouderen slecht ter been zijn, hebben zij de neiging om dan ook maar in de stoel te blijven zitten. Dit werkt juist averechts. Spieren, botten en gewrichten worden zo nog stijver, dat lopen nog moeilijker gaat. Dagelijkse beweging is verder goed voor de doorbloeding en helpt bij het voorkomen van diabetes.

Blijf geestelijk actief

Dementie is een groot ouderdomsprobleem dat naar verwachting in de komende jaren alleen maar zal groeien. Hoewel het nooit te zeggen valt of je wel of geen dementie krijgt, is wel wetenschappelijk bewezen dat geestelijk actief blijven enorm kan helpen om dementie tegen te houden of te vertragen. Ga dus regelmatig een uitdaging aan door een puzzeltje te maken of de krant te lezen. Ook de computer kan helpen. Speel bijvoorbeeld regelmatig een online denkspelletje om de grijze massa in beweging te houden.

Houdt contact met andere mensen

Een ander groot probleem is eenzaamheid onder ouderen. Wanneer een oudere eenzaam is, is hij of zij ook vatbaarder om ziektes te krijgen. Maak daarom volop gebruik van aangeboden mogelijkheden om mensen te ontmoeten. Sluit je aan bij een vereniging om samen dingen te ondernemen of als je nog goed te pas bent, ga vrijwilligerswerk doen om zo in contact te blijven met mensen.

Schroom niet om hulpmiddelen te gebruiken

Voor sommige mensen kan het een vorm van schaamte zijn om hulpmiddelen te gebruiken. Maar als oudere is het volstrekt normaal dat zaken uitvallen. Hulpmiddelen zijn juist dan een uitkomst. Een gehoorapparaat als je dover wordt, een bril voor slechte ogen, steunkousen als je last van spataders krijgt en een rollator als je slecht ter been bent. Hulpmiddelen zorgen ervoor dat je nog jaren mee kunt gaan.

Previous «
Next »