Er bestaan veel gezonde, maar vooral veel ongezonde manieren om af te komen van een ongezond gewicht. Veel mensen met overgewicht komen uiteindelijk terecht bij een proteinedieet (ook wel bekend als eiwitdieet) en behalen hiermee ook vaak daadwerkelijk een goed resultaat. Het is dus geen wonder dat dit dieet tegenwoordig razend populair is. Het mooiste van alles is dat je jezelf niet hoeft uit te hongeren of je druk hoeft te maken dat je op een ongezonde manier gewicht aan het verliezen bent: de kans dat je weer heel snel aankomt bij het oppakken van een gewoon eetpatroon na een proteinedieet is zeer klein.
Waarom werkt dit dieet
Om goed te kunnen begrijpen hoe het nu mogelijk is dat je zo veel afvalt met een proteinedieet, is het belangrijk dat je weet hoe men energie krijgt. Dit halen we niet alleen uit eiwitten, maar ook uit suikers, koolhydraten en vetten. Bij een proteinedieet zorg je ervoor dat je veel eiwitten binnenkrijgt, maar juist weinig vetten, suikers en koolhydraten. Deze bronnen van energie kunnen dus niet meer benut worden, omdat je hier geen voorraad van hebt. Jouw lichaam zal dan op zoek gaan naar andere manieren om toch energie te verwerven. Hiervoor gebruikt zij dus naast de eiwitten ook lichaamsvet. Hierdoor krijg je genoeg voedingsstoffen en energie binnen, maar verlies je op hetzelfde moment kilo’s die gebruikt worden als energie.
Hoe volg je dit dieet?
Het proteinedieet is een streng dieet, maar gelukkig bestaan er veel kant en klare maaltijden, zoals proteineshakes, waardoor het al een stuk makkelijker wordt. In het begin moet je alle maaltijden vervangen door eiwitmaaltijden. Hierdoor dwing je je lichaam om energie te gebruiken uit lichaamsvet. Daarom is het ook de bedoeling dat je geen suikers en koolhydraten nuttigt, omdat deze het proces zullen vertragen. Na enige tijd mag je weer een normale avondmaaltijd eten in plaats van een eiwitmaaltijd. Andere eetmomenten, zoals ontbijt en lunch, moeten wel uit een eiwitmaaltijd blijven bestaan. Zo bouw je langzaamaan het volledige proteinedieet af, in plaats van abrupt te stoppen. Na een tijdje kun je weer koolhydraten toevoegen aan je eetpatroon. Je valt weliswaar minder af, maar op dit punt in het dieet ben je al een enorm aantal kilo’s kwijt. In de laatste fase eet je weer gewone maaltijden als ontbijt, lunch, en avondeten. In het begin kan het moeilijk zijn om een eiwitmaaltijd te verzinnen. Gelukkig bestaan er niet alleen kant en klare maaltijden, shakes, en supplementen, maar zijn er ook veel originele recepten te vinden op het internet en in boeken. Ben jij er al klaar voor om gedag te zeggen tegen jouw overgewicht?