De Belgische bieren van Maredsous zijn echte abdijbieren. Het Maredsous bier komt van de abdij van de Orde der Bendictijnen in Maredsous, midden in de Belgische Ardennen. De monniken in deze abdij leven volgens de Regel van Sint-Benedictus en het brouwen van de bieren gaat volgens het oude recept van de monniken. Maredsous bier is in drie verschillende varianten verkrijgbaar: Maredsous 6, Maredsous 8 en Maredsous 10. Oftwel: een blond biertje, een bruin biertje en een tripel.
De geschiedenis van Maredsous bier
In 1949 brouwt pater Attout het eerste abdijbier: de Maredsous 6. Dit bier van 6% is amberkleurig. De Maredsous 8 was eigenlijk een kerstbier, maar is later veranderd naar de Maredsous 8. De abdijbieren worden vanaf 1964 bij brouwerij Duvel Moortgat gebrouwen, waar de recepten van de biertjes verbeterd werden. In 1972 is de tripel Maredsous 9 toegevoegd aan het assortiment, maar in 2001 verandert deze naam naar Maredsous 10.
De verschillende Maredsous bieren
Maredsous 6
Het abdijbier Maredsous 6 heeft een fruitige smaak en een frisse, licht bittere afdronk. Dit bier met een alcoholpercentage van 6% is een fijn biertje om tijdens een warme zomerdag te drinken. De monniken drinken dit abdijbier nog altijd tijdens de lunch.
Maredsous 8
De Maredsous 8 is bruin speciaalbier met een alcoholpercentage van 8%. Karameltonen en een fruitige en kruidige smaak kenmerken dit bruine biertje.
Maredsous 10
De tripel onder de Maredsous bieren is de Maredsous 10. Dit bier heeft een licht troebele kleur en is zacht van smaak. De smaken zuur, bitter en zoet wisselen elkaar af in deze tripel. Het biertje heeft een volle smaak. Dit speciaalbier wordt in de abdij bij speciale gelegenheden gedronken en is erg geschikt voor het ultieme genietmoment.
De bieren van Maredsous krijgen goed de kans om te rijpen. Voordat ze worden geleverd aan restaurants, cafés en winkels, rijpen ze tenminste drie maanden. De drie abdijbieren van Maredsous zijn allemaal bieren met een natuurlijke hergisting op de fles. Hierdoor rijpt het bier nog verder door in de fles en krijgt deze een unieke smaak. De bieren zijn onlosmakelijk verbonden met de abdij waar ze ooit zijn ontstaan en dat is ook terug te zien in de passie waarmee het bier nog altijd gebrouwen wordt.