Met deze 6 stappen maak je jouw tuin zomerklaar

  • Menfacts
  • mei 17, 2021
  • Comments Off
grasmaaien

Het weer geeft (helaas) andere signalen, maar de lente is toch echt alweer een tijdje in gang. Houd vol, want zodra de temperaturen gaan oplopen kun je vast niet wachten om in je tuin te gaan zitten. Om hier optimaal van te genieten, is het verstandig om je tuin zomerklaar te maken. Als dat zonnetje voorzichtig om de hoek komt kijken, is het ook nog eens ontzettend ontspannend om in de tuin aan de slag te gaan. Met de volgende 6 stappen is jouw tuin binnen een handomdraai zomerklaar! 

Stap 1: neem wel (of geen) afscheid van je onkruid

Er wordt natuurlijk altijd gezegd: ‘onkruid vergaat niet’. Voor de één is dit een vreselijke ergernis en voor de ander juist helemaal niet. Het klinkt misschien gek als je een liefhebber van onkruid bent. Maar als je je bedenkt dat madeliefjes, paardenbloemen en klavertjes ook onder onkruid vallen, dan is dat nog niet eens zo heel gek. Het is dus aan jou of je afscheid wilt nemen of niet van onkruid. Is het antwoord ja? Zorg er dan altijd voor dat je de plant er met wortel en al uittrekt. Anders vergaat het inderdaad niet. Steek de handen uit de mouwen en trek het er met je handen of met een schoffel uit. 

Stap 2: pak je gazon aan

Als je geen gras in je tuin hebt, dan kun je deze stap overslaan. Als dit wel het geval is dan kun je even een goede blik op je gazon werpen. De kans is groot dat je gras weer en wind heeft moeten doorstaan tijden de herfst en winter. Zodra er geen nachtvorst meer is, kun je gelijk met je grasmaaier aan de slag. In de periode mei tot en met augustus doe je er goed aan om je gras één keer per week te maaien. Heb je last van mos of oud gras in je gazon? Dan kun je aan de slag met een speciale verticuteerhark. Dit zorgt ervoor dat al het ongewenste materiaal uit je gras verdwijnt én dat er weer licht en vocht in je gazon kan trekken. 

Stap 3: geef je terras een schoonmaakbeurt

Ook je terras kan er heel anders uitzien na al het heftige weer wat we hebben meegemaakt. Hierdoor zou het heel goed kunnen dat er groene aanslag op je terrastegels zitten. Als dit het geval is, kun je hier snel mee afrekenen door met je hogedrukreiniger aan de slag te gaan. De groene aanslag verdwijnt dan als sneeuw voor de zon. Heb je geen hogedrukreiniger? Geen probleem! Een harde spons of bezem en een flinke emmer heet water doet ook wonderen. Het is niet nodig om allerlei schoonmaakmiddelen aan toe te voegen, heet water is voldoende. 

Stap 4: ga aan de slag met een snoeischaar

Het idee om al je mooie bomen en planten afscheid te laten nemen van al die mooie takken doet misschien pijn. Maar geloof ons, al die flora wordt hier echt heel blij van! Snoeien doet echt groeien. Voordat je aan de slag gaat met een snoei- of heggenschaar is het belangrijk om eerst te checken of het materiaal wel scherp is. Als dit niet het geval is kunnen er namelijk ziektekiemen en schimmels aan de messen blijven zitten. Je kunt je voorstellen dat je planten hier niet heel blij van worden. Houd tot slot in je achterhoofd dat je niet te veel takken verwijdert en één tot drie centimeter boven de knopjes snoeit. 

Stap 5: fleur je tuin op met mooie planten

Je huidige planten, bomen en gras hebben nu al een mooie opknapbeurt gekregen. Maar om het geheel helemaal op te fleuren, kun je natuurlijk ook voor wat nieuwe planten gaan. Houd dit gevoel even vast, want het is eerst belangrijk om de aarde even goed om te woelen. Zo krijgen de wortels van de planten weer nieuwe zuurstof en ruimte om het water op te nemen. Daarna kun je aan de slag met al je nieuwe planten. 

Stap 6: knap je tuinmeubels op

Om voor de finishing touch te gaan kun je ook nog even naar alle niet-levende objecten kijken. Heb je bijvoorbeeld houten tuinstoelen? Dan zou het heel goed kunnen dat deze meubelen het ook zwaar hebben gehad tijdens de koude maanden. Als ze een beetje verkleurt zijn, kan een flinke schrobbeurt en een likje beits een wereld van verschil maken. Of misschien is je schutting wel aan vervanging toe? Het is ontzettend makkelijk (en leuk) om zelf een schutting in elkaar te zetten. Als je voor een houten variant gaat heb je alleen maar tuinschermen, tuinpalen en beslag nodig. Binnen no-time staat er een gloednieuwe schutting! Houd je meer van modern en strak? Dan kun je ook voor een schutting van composiet gaan. Dit geeft een ontzettend chique uitstraling aan je tuin!

Previous «
Next »