• Homepage
  • >
  • Drank
  • >
  • Nieuw in de Chapter series van Jopen: Enter the Matrix

Nieuw in de Chapter series van Jopen: Enter the Matrix

  • Menfacts
  • augustus 10, 2021
  • Comments Off
jopen enter the matrix

Jopen is de grootste onafhankelijke brouwer van Nederland en niet voor niets! Jopen is ontstaan in 1994. Eigenlijk als gelegenheidsbrouwerij, omdat de stad Haarlem toen 750 jaar bestond. Voor die gelegenheid werden twee ‘vergeten’ bieren gebrouwen, waar zo positief op werd gereageerd, dat men besloot om hiermee door te gaan en zo was Jopen geboren… met de naam als verwijzing naar de grote vaten waar men vroeger bier in brouwde.

enter the matrix jopen

Jopen presenteert: Enter the Matrix

Dit jaar komt Jopen met de zogenaamde ‘chapter series.’ Jopen komt daarmee elke maand met een ander bier in blik. Zo brachten zij in maart de ‘What the Kveik!?’ uit. Voor dit bier werd zogenaamd Kveik gist gebruikt. Nu, in augustus, komen ze met de ‘Enter the Matrix’ IPA.

Een Amerikaanse smaakexplosie, maar dan met Europese hopsoorten

Voor dit nieuwe bier heeft Jopen gebruik gemaakt van Europese hopsoorten. Men wil hiermee de smaak van het rode fruit dat er in zit naar boven halen. Voor Enter the Matrix maakt Jopen gebruik van een unieke Franse hopsoort, de zogenaamde ‚Barbe Rouge.’ Deze hopsoort wordt gebruikt in combinatie met de Duitse hopsoorten ‚Calista’ en ‚Mosaic.’ Het resultaat is een aromatische intensiteit zoals we die vooral kennen van Amerikaanse hopsoorten. Voor zover wij weten is het de eerste keer dat een Europese brouwer, met Europese hopsoorten, dezelfde intensiteit weet te creëren als de bekende Amerikaanse hopsoorten.

De Enter the Matrix heeft een verrassend hoog alcohol percentage

De New England IPA, ook wel NEIPA genoemd, die uit bovenstaande brouwproces is gekomen, verrast met een percentage van 6,5%, waar normaliter wordt gekozen voor een NEIPA’s Session stijl van rond de 5,3%. Dit resulteert in een juicy en hoppig bier met een fruitige en tropische tonen en een citrussmaak in combinatie met een lage bitterheid. Cheers!

Enter the Matrix is hoppig en fris

Ondanks de bitterheid brengt het rode fruit ook een frisse smaak dat resulteert in een biertje dat hoppig en fris is. Door die hoppigheid heeft het bier een aangename bitterheid, en door de rode fruit-tonen, heeft het een zoetere kant, wat samen voor een mooie balans zorgt en ideaal is voor de zomer.

Van onorthodox bier tot allerhande traditionele brouwsels

Sinds 1994 experimenteert Jopen er dus al op los, met de meest uiteenlopende craft bieren. Soms onorthodox (wat dacht je van een Caramel Seasalt Brownie Stout IPA), soms helemaal in lijn met oude tradities. Vandaar dat Jopen fans heeft onder de meest uiteenlopende bierliefhebbers.

Bezoek de Tap Room van Jopen en ontdek nog veel meer biersmaken

Jopen is een merk dat speelt met tradities en niet bang is om met ‘andere’ ingrediënten te werken. En met de chapter series hebben ze daar alle ruimte voor. Je vindt deze biertjes in de webshop van Jopen, of in hun Tap Room in Amsterdam. Deze is trouwens sowieso de moeite van het bezoeken waard, want deze bevindt zich in een oude kerk, waar je je ogen uit zult kijken. En je nog meer Jopen brouwsels kunt ontdekken! In die Tap Room vind je namelijk de meest uiteenlopende bieren, van blonde bieren, tot stouts en van alchoholvrije tot zware bieren. Daarnaast werkt Jopen vaak samen met andere brouwers, waarmee verrassende resultaten worden bereikt. Genoeg reden dus om eens te gaan proeven!

Previous «
Next »