Ogen laten laseren: nooit meer lenzen of een bril

  • Menfacts
  • april 27, 2017
  • Comments Off

Ogen laten laseren is een modern alternatief voor brillen of lenzen. Bij ooglaseren wordt de vorm van het hoornvlies van je ogen aangepast, zodat je niet langer bij- of verziend bent. Deze operatie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd; bij een uitgebreid vooronderzoek wordt bepaald welke methode het meest geschikt is voor de ogen van een patiënt. In dit vooronderzoek wordt ook nagegaan of ooglaseren überhaupt een optie is. Ogen laten laseren is namelijk niet mogelijk bij bijvoorbeeld oogaandoeningen zoals staar of bij extreme bijziendheid (een afwijking van meer dan -10) of juist vergevorderde verziendheid (meer dan +4,5). Ongeveer een kwart van de mensen wordt bij het vooronderzoek afgeraden om een laserbehandeling aan de ogen te ondergaan.

Voordelen van ooglaseren

Het belangrijkste voordeel van je ogen laten laseren is uiteraard dat je hierna geen bril of lenzen meer nodig hebt. Ooglaseren biedt namelijk blijvend resultaat. Dit betekent ook dat je wordt verlost van alle dagelijkse beslommeringen zoals het indoen en verzorgen van je lenzen of het schoonhouden en meedragen van je bril. Ook het uitzoeken van een nieuwe bril, de keuze tussen zachte of harde lenzen en de periodieke kosten die hierbij komen kijken, zijn na een ooglaserbehandeling verleden tijd. Geen bril of lenzen meer nodig hebben, maakt bovendien sporten en zwemmen eenvoudiger en kan ook gunstig zijn bij je werk. Bij bepaalde banen bij de bijvoorbeeld de marine of luchtmacht, is bovendien slechts een beperkte oogafwijking toegestaan, zodat een laserbehandeling uitkomst kan bieden om dit werk toch te kunnen doen.

Risico’s van ogen laten laseren

Geen enkele operatie is geheel risicovrij, dus ook je ogen laten laseren niet. Je kunt de risico’s van je ogen laten laseren echter wel minimaliseren door te kiezen voor een ZKN-gekeurde kliniek met NOG-geregistreerde oogartsen. Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) geeft keurmerken uit aan klinieken die aan strenge vereisten voldoen. Hierbij wordt onder andere gelet op de apparaten waarmee wordt gewerkt en de medische achtergrond van de medewerkers van een kliniek. Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) hanteert daarnaast verschillende kwaliteitsnormen waar een oogarts aan dient te voldoen om op deskundige en veilige wijze ooglaserbehandelingen uit te kunnen voeren. Kies je voor een oogkliniek die ZKN-gekeurd is en met NOG-geregistreerde oogartsen werkt, dan daalt de kans op complicaties bij een ooglaserbehandeling tot onder de één procent.            

 

Previous «
Next »