Private lease en BKR-registratie: zo zit het!

  • Menfacts
  • augustus 13, 2022
  • Comments Off

Wie voor private lease kiest, betaalt een vast bedrag per maand om in een auto te mogen rijden. Omdat je een looptijd afspreekt met een leasemaatschappij, ga je in principe een schuld aan. Vandaar dat een leasecontract vaak geregistreerd wordt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Wij kunnen ons goed voorstellen dat je eerst wilt weten hoe dit precies zit. Daarom vertellen we je in deze tekst alles over private lease en BKR-registratie.

Wat is een BKR-registratie?

Het Bureau Krediet Registratie houdt een overzicht van leningen bij. Niet alleen lopende leningen staan hier geregistreerd, maar ook leningen die je in het verleden hebt gehad en die inmiddels zijn afgelost. Iedere lening vanaf 250 euro wordt geregistreerd. Betaal je 20 euro per maand voor een 2-jarig telefoonabonnement? Dan levert dit je dus al een BKR-registratie op. In deze periode betaal je immers 480 euro. Omdat een private lease auto je vaak meer dan 250 euro per maand kost, wordt dit geregistreerd bij het BKR.

Wordt een private leasecontract altijd geregistreerd?

Door de bovenstaande tekst denk je misschien dat een leasecontract altijd bij het BKR geregistreerd wordt. Toch is dit niet het geval. Er zijn namelijk leasemaatschappijen die een leasecontract niet registreren bij het BKR. Er zijn zelfs maatschappijen die helemaal niet controleren of je bij het BKR geregistreerd staat voordat ze jou een contract aanbieden. Wil je een auto leasen bij een partij die is aangesloten bij het Keurmerk Private Lease? Dan ontkom je niet aan een BRK-registratie. Door dit keurmerk is een leasemaatschappij namelijk verplicht om een overeenkomst te registreren.

Gevolgen van een BKR-registratie

Een BKR-registratie kan een aantal nadelige gevolgen hebben. Helaas zijn veel mensen zich hier niet bewust van. Eén van de grootste nadelen is wat ons betreft dat zo’n registratie ervoor kan zorgen dat je minder geld kunt lenen. Heb je jouw droomhuis gezien, maar sta je geregistreerd bij het BKR? Dan kan het zijn dat je (net) niet voldoende geld kunt lenen om de aankoop te financieren. Sinds 1 april 2022 zijn hypotheekverstrekkers overigens verplicht om de volledige maandlasten van private lease mee te nemen in een berekening. Daarvoor namen zij nog ‘slechts’ 65 procent mee, waardoor de impact op een hypotheek een stuk kleiner was.

Duur van een registratie bij het BKR

Het BKR weet wat de looptijd is van het krediet dat je hebt lopen. Gedurende de gehele looptijd blijft jouw krediet hier geregistreerd staan. Als je de lening hebt afgelost denk je mogelijk dat hij direct verdwijnt uit het register, maar dat is niet het geval. Een lening blijft na aflossing namelijk nog 5 jaar geregistreerd staan. Dit heeft in de meeste gevallen overigens geen invloed op een eventuele nieuwe financiering die je af wilt sluiten. Partijen zien immers dat je de lening keurig hebt afbetaald.

Previous «
Next »