Wat heb je allemaal nodig voor nachtfotografie?

  • Menfacts
  • June 23, 2020
  • Comments Off
Wat heb je allemaal nodig voor nachtfotografie

Diegene onder ons die ’s avonds weleens een foto maakt, weet dat dit veel moeilijker is dan overdag. In het donker moet je namelijk met veel meer zaken rekening houden. Als je je hier echter in verdiept, gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. Uiteraard wil je die foto’s daarna graag uitprinten, zorg dan wel dat je de juiste patronen in je printer doet. Zo moet in een Canon printer een Canon cartridge, meer info hierover vind je op PrintAbout. Terug naar de nachtfotografie, wat heb je allemaal nodig om in het donker goede foto’s te kunnen maken?

Camera

Het is erg belangrijk dat je een handmatige camera hebt, zodat je de instellingen voor de sluitertijd, diafragma en ISO zelf kunt instellen. Zowel systeemcamera’s als spiegelreflexcamera’s kunnen dit. Dit is echt een vereiste, omdat automatische camera’s ’s nachts vaak de verkeerde instelling gebruiken, waardoor het beeld te donker of te licht wordt. Als je zelf alles kunt instellen, heb je veel meer controle over het eindresultaat. Vaak moet je namelijk in het donker over- of onderbelichten om een mooie foto te kunnen maken. Je moet dan wel weten hoe je die camera moet bedienen en waar diafragma, sluitertijd en ISO toe dienen. Je moet weten wat voor effect het gebruik hiervan heeft om dat dan bij minder licht toe te kunnen passen.

Statief of stabiele plek

Wie in het donker foto’s wil gaan maken mag buiten zijn camera zeker zijn statief niet vergeten. Bij nachtfotografie kunnen sluitertijden oplopen tot soms wel meerdere minuten, en het is onmogelijk om al die tijd het beeld met de hand perfect stil te houden. Hoe langer je belicht, hoe meer trillingen de foto zullen beïnvloeden, dus hoe belangrijker de stabiliteit van een statief wordt. Stabiliteit bij het maken van long exposure foto’s is essentieel voor een scherp beeld. Die stabiliteit begint bij een stevige ondergrond Er zijn eigenlijk twee soorten statieven: het normale driepootstatief en de gorillapod. Een gorillapod is een statief met flexibele poten waardoor deze ideaal geschikt is voor ‚cityscape fotografie.’ Een gorillapod is klein en licht en door de flexibele poten klem je dit statief gemakkelijk om een lantaarnpaal of reling van een brug voor een uniek perspectief. Het statief met de meeste stabiliteit is een driepoot statief, het statief zoals we die allemaal kennen. Wie geen statief heeft kan natuurlijk ook iets anders gebruiken zoals een muurtje of bankje, maar deze moeten dan maar net aanwezig zijn op de plek waar je wilt fotograferen.

Afstandsbediening

Bij nachtfotografie kun je niet handmatig de ontspanner indrukken. Als je dit namelijk doet, dan zal je camera altijd een klein beetje bewegen, waardoor je bij een langere sluitertijd dit direct ziet op de foto. Deze zal doordat hij is bewogen namelijk onscherp zijn. De oplossing is om een afstandsbediening of draadontspanner te gebruiken. Door een afstandsbediening of draadontspanner te gebruiken wordt de foto gemaakt zonder dat je de ontspanknop in hoeft te drukken. 

Al met al is er dus niet veel investering nodig om ‚s nachts mooie foto’s te kunnen maken, als je al in het bezit bent van een goede camera natuurlijk. Wat erg belangrijk is, is dat je die camera kent en een stabiele ondergrond hebt of zoekt. Daarnaast zul je misschien andere lenzen nodig hebben, of een goede tas, maar dat ligt helemaal aan wat je van plan bent.

Previous «
Next »