Dit zijn de 5 mooiste musea van België

  • Menfacts
  • augustus 13, 2022
  • Comments Off

Niet alleen Nederland heeft veel indrukwekkende musea, ook België heeft genoeg te bieden wanneer het gaat om kunst en cultuur. Overweeg je om deze zomer op vakantie te gaan naar België? Lees dan eens deze blog om erachter te komen welke musea je hier niet mag overslaan!

  1. Het Musée Magritte Museum

In het hart van Brussel vind je het Musée Magritte Museum, een museum met meer dan 230 werken van de beroemde kunstenaar René Magritte. Laat je meevoeren door zijn surrealistische kunst en bekijk niet alleen zijn schilderijen, maar ook tekeningen, beelden, muziekpartituren, foto’s en film. De collectie behoort tot de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België en dit museum in Brussel mag je dus zeker niet missen!

  1. Museum aan de Stroom (MAS)

In de populaire wijk Het Eilandje in Antwerpen vind je het bijzondere Museum aan de Stroom. De collectie bevindt zich in een pakhuis in de haven en deze locatie is niet toevallig. De kunstwerken van het museum richten zich namelijk op Antwerpen als belangrijke havenstad en laat zien hoe de stad in verbinding staat met de rest van de wereld. Het museum is ook aan te raden om met kinderen te bezoeken; je kunt er namelijk ook leuke rondleidingen en interactieve tours boeken.

  1. BOZAR/Paleis voor Schone Kunsten

BOZAR, of het Paleis voor Schone Kunsten zoals het museum voor 2002 heette, is een kunstencentrum in een door art-nouveau-architect Victor Horta ontworpen gebouw. De plek kenmerkt zich door meerdere lagen en ondergrondse ruimtes, wat een bezoek op zich al de moeite waard maakt. Er worden kunsttentoonstellingen georganiseerd, maar je kunt er ook film- en theatervoorstellingen bezoeken. In het verleden waren er al collecties te bewonderen van onder andere Peter Paul Rubens, Rembrandt van Rijn, Picasso en Keith Haring. 

  1. In Flanders Fields Museum

In de Lakenhalle van Ieper vind je In Flanders Fields, een museum dat zich richt op de Eerste Wereldoorlog. Het is een interactief museum dat op een originele manier de gevolgen van deze oorlog laat zien voor zowel België, maar ook vanuit andere perspectieven in de wereld. Daarnaast worden er geregeld collecties georganiseerd met kunstwerken uit of over de Eerste Wereldoorlog. Er is een permanente voorstelling die het verhaal van de oorlog vertelt en ook een inkijkje geeft in de verhalen van de mensen die het hebben meegemaakt. 

  1. Het Rubenshuis

De grootmeester Peter Paul Rubens woonde een deel van zijn leven in een imposant huis in het centrum van Antwerpen. Dit gebouw is nu voor bezoekers te bewonderen en staat tegenwoordig bekend als het Rubens Museum Antwerp, oftewel het Rubenshuis. Geniet hier van de mooiste werken van Rubens en andere belangrijke kunstenaars uit België. Even tot rust komen? Drink dan een kop koffie op de binnenplaats waar de grootmeester zelf ook zijn pauzes inlaste.  

Previous «
Next »