• Homepage
  • >
  • Films
  • >
  • The Irishman: De nieuwe Martin Scorsese-gangsterfilm krijgt dit jaar nog een debuut

The Irishman: De nieuwe Martin Scorsese-gangsterfilm krijgt dit jaar nog een debuut

  • Menfacts
  • maart 27, 2019
  • Comments Off
the irishman

Martin Scorsese-aficionado’s kijken al jaren reikhalzend uit naar The Irishman. De langverwachte gangsterfilm volgt het leven van huurmoordenaar Frank “The Irishman” Sheeran en daarvoor trekt de Amerikaans-Siciliaanse cineast een ongeziene sterrencast aan.

De nieuwe film van Martin Scorsese
Na de eeuwenwisseling tekende Martin Scorsese voor vijf sublieme samenwerkingen met Leonardo DiCaprio. Het leverde hem eindelijk die felbegeerde Oscar voor Beste Regisseur op en zijn grootste commerciële successen. In zijn vijfentwintigste langspeler focust de gevierde filmmaker nu op het waargebeurde verhaal van Frank “The Irishman” Sheeran.

Frank Sheeran was officieel werkzaam als vakbondsman bij de International Brotherhood of Teamsters. Na de uren kluste de boomlange oorlogsveteraan van Ierse afkomst bij voor de Bufalino-maffiaclan. In zijn hoedanigheid als huurmoordenaar had hij een hand in de mysterieuze verdwijning van vakbondsvoorzitter Jimmy Hoffa.

Jimmy Hoffa’s mysterieuze verdwijning
Jimmy Hoffa was zelf geen onbesproken blad. De FBI volgde met argusogen zijn doen en laten: de man onderhield namelijk een meer dan gezonde relatie met de georganiseerde misdaad van Pennsylvania. Die dubieuze vriendschap liep niet goed af. Op 30 juli 1975 verdween de toen tweeënzestigjarige vakbondsvoorzitter in verdachte omstandigheden. Exact zeven jaar na zijn verdwijning verklaarden de Amerikaanse autoriteiten Jimmy Hoffa officieel dood.

Op zijn sterfbed fluisterde Frank Sheeran misdaadauteur Charles Brandt de ware toedracht toe. Hij had zijn jarenlange vriend en vakbondsvoorzitter omgelegd in opdracht van de Bufalino’s. Brandt verwerkte Sheerans getuigenis in I Heard You Paint Houses, een bestsellerbiografie uit 2004 die uitgebreid ingaat op de beruchte verdwijningszaak.

Martin Scorsese onderneemt al jaren verwoede pogingen om deze grimmige episode uit de geschiedenis van de Amerikaanse vakbonden te verfilmen. Het aantikkende budget overschreed inmiddels de kaap van 200 miljoen dollar, een exorbitant bedrag voor een gangsterproductie.

Al Pacino en Robert De Niro samen op het doek
Het geld gaat onder andere naar de sterrencast: The Irishman van Martin Scorsese brengt namelijk Al Pacino en Robert De Niro samen op het doek. Robert De Niro kruipt in de huid van de titulaire huurmoordenaar, Al Pacino reïncarneert de gedoemde Jimmy Hoffa.

Het ambitieuze filmproject is Martin Scorsese’s eerste samenwerking met Robert De Niro sinds hun klassieke Las Vegas-epos Casino uit 1995. Voor Al Pacino wordt het zelfs zijn eerste creatieve collaboratie met de gevierde filmautoriteit. Dankzij digitale verjongingstechnieken spelen de twee Oscarwinnaars ook hun jongere zelf in flashbacks. Martin Scorsese gebruikt hiervoor dezelfde technologie waarmee David Fincher in The Curious Case of Benjamin Button een piepjonge Brad Pitt tevoorschijn toverde.

True Blood-ster Anna Pacquin, Bobby Cannavale, Harvey Keitel en Joe Pesci vervolledigen de affiche. Joe Pesci? Was die man niet op pensioen dan? Naar verluidt wimpelde de gepensioneerde acteur eerst vijftig keer de rol van maffiabaas Russell Bufalino af.

De nieuwe film van Martin Scorsese verschijnt in najaar 2019
The Irishman van Martin Scorsese schiet zich deze herfst nog een weg door de filmzalen en het Netflix-scherm. De Amerikaanse streamingdienst nam de uitzendrechten over van filmstudio Paramount Pictures maar beloofde ook een beperkte bioscooprelease.

Previous «
Next »