Top 5 van Beste Narco series op Netflix

  • Menfacts
  • april 17, 2024
  • Comments Off
Beste Narco series op Netflix

Drugkartels en gangsters zijn nooit ver weg in lijstjes met best bekeken Netflix-series. Voorjaar 2024 veroverden nieuwe titels als ‘The Gentlemen’ en ‘Mano de hierro’ de streamingdienst. Maar de beste narco series en beste kartel series op Netflix? Dat zijn volgens ons toch nog steeds deze vijf hier!

Beste Narco series op Netflix

5. Griselda (2024)

Het moeten niet altijd zweterige vetzakken zijn die over het witte poeder gaan. Dat bewees Griselda Blanco. Deze ‘Cocaine Godmother’ had al op elfjarige leeftijd haar eerste moord op haar kerfstok. Eind jaren 70 droeg zowat elke afrekening in de met bloed besmeurde straten van Miami haar handtekening.

Voor deze coke-peetmoeder draaide alles om respect. ‘De Zwarte Weduwe’ liet niet enkel honderden concurrenten omleggen. Ook haar drie echtgenoten eindigden in de handen van haar vertrouwde huurmoordenaars.

Sofía Vergara reïncarneert de ijskoude drugsbazin in de zesdelige miniserie ‘Griselda’. De make-upafdeling sleurde met valse pruiken en tandenprotheses om de bloedmooie ‘Modern Family’-actrice toch maar een beetje op de Colombiaanse drugsbarones te laten lijken. Als je foto’s opzoekt van de échte kettingrokende kartelleidster, zie je meteen dat ze daar desastreus in faalden.

Maar geweldige bingevoer is ‘Griselda’ zeker. De reeks was begin 2024 in 89 landen de best bekeken Netflix-serie.

4. Undercover (2019-2022)

Zoek het niet te ver. Ook in de Lage Landen vind je kandidaten genoeg voor de beste narco serie. Denk maar aan het bij momenten hilarische ‘Fair Trade’ van ‘Matroesjka’s’-brein Marc Punt en het keiharde ‘Mocro Maffia’. Slaan de Belgen en Nederlanders de handen in elkaar? Dan krijg je onversneden kwaliteitsspul als ‘Undercover’.

In het eerste seizoen infiltreren undercoveragenten Bob (Tom Waes) en Kim (Anna Drijver) in het xtc-netwerk van Ferry Bouman. Frank Lammers is weergaloos als de onnavolgbare Brabantse drugsbaron. Elise Schaap demonstreert in elk scène als Ferry’s Daantje waarom ze een van de getalenteerdste actrices van haar generatie is.

Het met internationale wapenhandel doorspekte vervolgseizoen viel voor sommige fans een beetje tegen. Daar had de schamele schermtijd van Lammers en Schaap beslist wat mee te maken. Maar niet getreurd. Het slotseizoen belooft meer vuurwerk.

Meer zien van de Brabantse drugbaas met een voorliefde voor frikandellen en Lommelse campings? In de prequelfilm ‘Ferry’ en ‘Ferry: De Serie’ ontdek je hoe de onbehouwen Bouman zich opwerkte van simpele loopjongen tot gevreesde pillenbaron.

3. Narcos (2015-2017)

De meest mythische drugsbaas ooit? Die luistert uiteraard naar de naam Pablo Escobar. In de jaren 80 van de vorige eeuw stopte de halve snuivende wereldbevolking elke week wel wat Escobar-coke in zijn neusgaten.

Escobar werkte zich als schoffie in het Colombiaanse Medellín op tot een van de rijkste mensen ter wereld. Vandaag zou hij 70 miljard waard zijn. Hoe zette één man de internationale cokehandel naar zijn hand? Dat verhaal vertelt ‘Narcos’. De Braziliaanse acteur Wagner Moura is subliem als de besnorde Medellínkartel-leider. Boyd Holbrook en Pedro Pascal zwaaien verbeten met hun blaffer en DEA-agentbadge.

Het derde seizoen belicht het bloederige machtsvacuüm dat ontstond na de dood van ‘The King of Coke’. Ben je daarna nog steeds niet verzadigd? Trek dan de grens over voor de puike vervolgserie ‘Narcos: México’.

Nu je daar toch bent. Check zeker ook ‘El Chapo’. Deze serie zet Joaquín Guzmán Loera centraal. Deze Mexicaanse druglord bewees met zijn lucratieve Sinaloa-kartel dat ook de 21ste-eeuw zijn Pablo Escobar had.

2. Gomorra (2014-2021)

De maffiakopstukken uit ‘The Godfather’, ‘Goodfellas’ en ‘Scarface’ lijken brave huisvaders in vergelijking met het schorem dat ‘Gomorra’ bevolkt.

Deze Italiaanse misdaadserie van onderzoekjournalist Roberto Saviano is rauw, zenuwslopend en vooral onwaarschijnlijk realistisch. Bedenker Saviano leeft al sinds 2006 onder politiebescherming. De échte Camorra vond zijn schrijfsels namelijk iets té waarheidsgetrouw.

In ‘Gomorra’ deelt de fictieve Savastano-clan de lakens uit. Maar zelfs de houdbaarheid van het machtigste drugimperium is beperkt in de wrede Napolitaanse onderwereld. Vergelijkingen met het Amerikaanse ‘The Wire’ zijn nooit ver weg.

Marco D’Amore zet elke scène naar zijn hand als de charismatische gangster Ciro Di Marzio. Maar het zijn de kleine loopjongens en onbeduidende kruimeldiefjes van de troosteloze Secondigliano-woonblokken die de beste gangster serie van afgelopen jaren zo uniek maken. Nooit eerder kwam de onderlaag van de drugshiërarchie zo overtuigend én ontmoedigend in beeld.

1. Breaking Bad (2008-2013)

11 jaar na de brute finale, blijft ‘Breaking Bad‘ onovertroffen als beste drugs serie ooit. De AMC-reeks over de terminale scheikundeleraar Walt White (Bryan Cranston) die zich omschoolt tot meedogenloze crystal meth-dealer hoort tot het beste wat in de 21ste-eeuw op het kleine scherm verscheen.

De hoofdrol leverde Cranston een Golden Globe, vier Emmy’s en schouderklopjes van Anthony Hopkins op. Niet voor niets dat we Breaking Bad als nummer 1 hebben bestempeld op onze top 5 beste Narco series op Netflix. Aaron Paul hernam zijn veelgeplaagd personage Jesse Pinkerman in de vervolgfilm ‘El Camino’. Bob Odenkirks gluiperige advocaat Saul Goodman kreeg een tweede leven in de superieure sequel ‘Better Call Saul‘.

Previous «
Next »