• Homepage
  • >
  • Mannen
  • >
  • Wat heb je nodig om met Virtual Reality aan de slag te gaan?

Wat heb je nodig om met Virtual Reality aan de slag te gaan?

  • Rogier
  • juli 5, 2018
  • Comments Off

Virtual Reality is helemaal in. De techniek wordt steeds toegankelijker, want tegenwoordig kan iedereen zijn eigen VR set-up creëren in zijn eigen huis. Het is dan wel belangrijk dat je de juiste spullen bij de hand hebt. Zo zorg je ervoor dat de ervaring zo intens mogelijk wordt, waardoor je uiteindelijk alleen maar meer plezier beleeft. Wil jij graag een VR ervaring hebben in je eigen huiskamer? Dan zijn dit de basics die je allemaal nodig hebt.

Een VR bril

Het belangrijkste onderdeel van een VR kit is de bril. Deze worden in allerlei soorten en maten gemaakt. De meest eenvoudige brillen lijken eigenlijk op grote veiligheidsbrillen. Deze exemplaren hebben een ruimte waar je je telefoon in kunt klikken. Deze zijn dus alleen geschikt wanneer je je telefoon wilt gebruiken voor jouw VR ervaring. De meer geavanceerde brillen zijn gekoppeld aan een spelcomputer. Ze beschikken over ingebouwde beeldschermen, waardoor jij de meest realistische ervaring krijgt. Dankzij de ingebouwde sensors kan de VR bril inspelen op de bewegingen van jouw hoofd. Hierdoor krijg je het gevoel alsof je middenin een andere wereld stapt. Over het algemeen zijn de brillen met ruimte voor je smartphone goedkoper, maar is de ervaring wel minder indrukwekkend. Dat is dus de overweging die je zelf zal moeten maken.

Een koptelefoon

Een belangrijke vereiste voor VR is dat jij je helemaal kunt onderdompelen in een andere wereld. Daarom is het niet genoeg om alleen een paar beeldschermen voor je ogen te hebben. Je andere zintuigen moeten ook geprikkeld worden. Met een goede koptelefoon kan je je gehoor ook beïnvloeden. Zo worden de geluiden van buitenaf gefilterd en kan je niet gestoord worden. Tegelijkertijd klinken de geluiden van een VR film of game juist weer levensecht. Het is mogelijk om een VR bril te kopen waar een koptelefoon aan is gekoppeld. Dit wordt ook wel een headset genoemd. Wil jij de ervaring juist helemaal zelf in de hand hebben en de perfecte uitrusting samenstellen? Dan kan je ervoor kiezen om een losse bril en koptelefoon te kopen. Hierdoor kan je de meest kwalitatieve spullen aanschaffen waarmee de ervaring zo echt mogelijk lijkt.

Controller

Controllers zijn niet altijd nodig, bijvoorbeeld wanneer je alleen een film kijkt op je VR headset. In dat geval hoef je namelijk niks aan te sturen. Ben je van plan om games te spelen? Dan is een controller natuurlijk wel nodig. Je hebt twee keuzes: een controller die je met twee handen vasthoudt, of twee losse controllers voor allebei je handen. Geavanceerde losse controllers kunnen reageren op de bewegingen van je handen, waardoor de VR ervaring nog realistischer lijkt. Meestal kan je niet iedere controller gebruiken. Dit is vooral afhankelijk van je VR apparatuur. Zo hebben veel gameconsoles hun eigen controllers die je moet gebruiken. Het voordeel is dat deze controllers moeiteloos reageren op jouw bewegingen, waardoor je vaak de best mogelijke ervaring kunt krijgen.

Games en films

Je moet natuurlijk ook iets kunnen doen met alle Virtual Reality apparatuur die je nu in huis hebt. Daarom moet je speciale VR films of games downloaden. Heb je een speciaal VR console gekocht? Dan kan je vaak geschikte downloads vinden via de software van de console. Daarnaast is het mogelijk om speciale VR games te kopen bij bekende online winkels zoals Steam. Doordat dit genre steeds populairder wordt, zal de keuze voor games en films ook ontzettend sterk toenemen. Met jouw op maat gemaakte VR set kan je dus nog jarenlang plezier beleven.

VR software

Previous «
Next »