• Homepage
  • >
  • BBQ
  • >
  • Varkensrack voor de bbq, een keer wat anders

Varkensrack voor de bbq, een keer wat anders

  • Menfacts
  • mei 15, 2019
  • Comments Off

Wat is varkensrack? De meesten mensen hebben weleens van een lamsrack gehoord, maar zo’n zelfde rack heb je ook van het varken. Het gaat hier om ribstuk wat gesneden wordt van het lendestuk en het heeft circa 10 of 11 beentjes. Het Nederlandse Wroetvarken heeft vaak mooie racks met een vetkapje. Het vlees van de racks is wat romiger door de marmering en het is ook voller van smaak. Ook een rack van het Iberische varken of het Gasconne varken is zeer smaakvol.

Varkensrack voor op de BBQ

Een varkensrack is ook een uitstekende keuze voor op de BBQ. Je kunt de varkensrack bereiden op verschillende manieren, maar een varkensrack voor op de BBQ geeft het vlees toch vaak een unieke smaak. We hebben een viertal varkensrack gerechten die garant staan voor overheerlijke smullen op een gezellige BBQ-middag of avond. Je moet er wel even de tijd voor nemen.

Varkensrack bereiden op de BBQ

Smeer het rack eerst in met olie en bestrooi het met wat zout. Maak een apart mengsel van basilicum, peterselie, knoflook, tijm en peper en smeer dit uit over het rack. Leg het rack indirect op de BBQ en plaats er een bakje voor het druipvet onder. Zorg dat de uitstekende botjes niet verbranden door ze in aluminiumfolie te wikkelen. Laat het rack ruim twee uur op de BBQ staan totdat het vlees een kerntemperatuur van circa 67 graden heeft. Nog even vijf minuten nagaren en smullen maar.

Een Iberico varkensrack voor op de BBQ

Wrijf het varkensrack lekker in met een kruidenmengsel van: zout, suiker, gemalen komijn, chilipoeder, versgemalen peper, paprikapoeder en een beetje cayenne peper. Bereid het varkensrack weer op dezelfde wijze. Maak terwijl het vlees gaart een heerlijke jus van 100 ml kalfsfond, 25 ml brandy, 25 ml Madeira, 2 takjes tijm, peper en zout en 50 gram boterblokjes. Het eindresultaat zal prima bevallen.

Wat is varkensrack op zijn simpelst?

Soms hoeven varkensrack gerechten helemaal niet zo ingewikkeld te zijn om een heerlijk stukje vlees te krijgen. Je kunt namelijk de varkensrack ook een dag van tevoren in een simpele marinade zetten en dan langzaam garen op de BBQ. Gooi er wat appelhout snippers bij op de BBQ.

Eerst in een pekelbad

Er zijn nog veel meer varkensrack gerechten maar wij sluiten af met deze topper: leg je varkensrack eerst een nachtje in een pekelbad. In dit geval een (zee)zoutwateroplossing waaraan 500 ml appelsap, 100 ml suiker en van salie, knoflookgranulaat en zwarte peperkorrels ook nog 1,5 eetlepel zijn toegevoegd. Smeer de rack in met salie, knoflookgranulaat, zwarte peper en oregano en bereid hem op bovenstaande manier.

Previous «
Next »