Waarom is hardlopen al zo lang zo populair?

  • Rogier
  • april 25, 2023
  • Comments Off
Waarom is hardlopen al zo lang zo populair

Hardlopen is enorm populair en er zijn allerlei manieren om het te doen, van joggen door de buurt tot trailrunning of je inschrijven voor een marathon. Volgens het Strava Year in Sport-rapport is het aantal Strava-gebruikers dat een marathon heeft gelopen in 2022 bijna verdubbeld in vergelijking met 2021. Van de esthetische voordelen tot de mentale voordelen, er is een reden waarom zoveel mensen verslaafd zijn aan hardlopen. Hier zijn 10 voordelen van hardlopen.

Hardlopen kan je helpen langer te leven

Hardlopers leven langer dan degenen die dat niet doen. In een studie van Archives of Internal Medicine volgden onderzoekers ongeveer 1.000 volwassenen (van 50 jaar en ouder) gedurende 21 jaar. Aan het einde van het onderzoek leefde 85 procent van de hardlopers nog steeds, terwijl slechts 66 procent van de niet-lopers nog in leven was.

Hardlopen kan je high maken

De runner’s high is echt: toenemend onderzoek toont aan dat wanneer we hardlopen, onze hersenen endocannabinoïden maken, dit zijn cannabis achtige moleculen die hardlopers gelukkig en verslaafd maken.

Hardlopen vereist geen woon-werkverkeer

Het kan 30 minuten van je dag kosten om van en naar de sportschool te gaan, naast de tijd die je daadwerkelijk aan trainen besteedt. Maar zodra je je voordeur uitstapt, kun je rennen. Je brengt immers al genoeg tijd door in de auto. 

populariteit van hardlopen

Vechten tegen de bierbuik

Naarmate je ouder wordt, vinden kilo’s gewoon een manier om zich aan je maag te hechten. Maar in een studie onder meer dan 100.000 hardlopers, kwamen degenen die 35 of meer kilometer per week renden tijdens hun middelbare leeftijd minder aan in hun buik dan degenen die minder liepen.

Hardlopen kan je helpen vitamine D te scoren

Het menselijk lichaam haalt het grootste deel van zijn vitamine D uit blootstelling aan de zon, maar aangezien mensen al hun tijd binnenshuis doorbrengen, weet je hoe dat gaat. Dat verklaart waarom veel mensen een tekort aan vitamine hebben. Door naar buiten te gaan, kun je de niveaus verhogen om depressies af te weren, diabetes type 2 te voorkomen en je botten te versterken.

Hardlopen verbrandt calorieën

Een gemiddelde krachttraining van een uur in de sportschool verbrandt ongeveer 300 calorieën. De typische run van een uur verbrandt ongeveer twee keer zo veel! De traploper, roeier en hometrainer verbranden allemaal veel minder calorieën.

Hardlopen vereist niet veel apparatuur

Als je schoenen, een korte broek en een shirt hebt, ben je klaar om te gaan. Dat kun je van veel andere trainingen niet zeggen.

de populariteit van hardlopen

Je kunt overal naartoe rennen

Hardlopen brengt je een stuk verder dan de vier muren van je sportschool. Je kunt overal ter wereld hardlopen. Er zijn letterlijk races op Antarctica en de Sahara-woestijn. OK, de meeste hardlopers zullen niet zo ver gaan. Maar het betekent wel dat een weekendje weg je training routine niet verpest.

Je kunt op elk moment rennen

De trottoirs zijn nooit gesloten. Of je nu om 14.00 uur wilt sporten of 2 uur ’s nachts, je kunt ervoor gaan.

De hond kan met je mee rennen

Honden zijn meestal niet welkom in de sportschool. Maar ze voelen zich thuis op de trail of op de stoep. Sterker nog, ze krijgen zelfs door endocannabinoïden aangedreven runner’s highs die vergelijkbaar zijn met die van hun tweebenige vrienden!

alles over de populariteit van hardlopen

Hardlopen verandert je lijf

Hardlopen is zo’n geweldige cardiovasculaire training dat het ervoor zorgt dat je niet zo snel moe wordt van een bepaalde werkdruk. Als je bijvoorbeeld een vriend helpt verhuizen, kan je de hele dag dozen dragen… en dat is geen probleem!

Get Into Sport: Five Ways You’re Probably not Using Strava but Should
DrPhone GP2
DrPhone GP2
Nike Air Zoom Pegasus 37 Shield
Nike Air Zoom Pegasus 37 Shield
Asics Gel-Cumulus 25
Asics Gel-Cumulus 25
Previous «
Next »