Wat is een RIB boot?

  • Menfacts
  • december 8, 2022
  • Comments Off
wat is een rib boot

RIB boten, ofwel Rigid Inflatable Boat, zijn lichtgewicht boten die zijn gebouwd met flexibele buizen die gas onder druk bevatten. Deze boten zijn handig voor transport in geval van nood of manoeuvreren over korte afstanden. Bovendien zijn deze opblaasbare boten compact en kun je ze leeg laten lopen voor efficiënte opslag en transport. Daarom worden ze vaak gebruikt als reddingsboten voor schepen en vliegtuigen of voor recreatieve doeleinden, met de Brig rib als favoriet van velen.

In de loop der jaren, die hebben geleid tot de ontwikkeling van de moderne opblaasbare boten, zijn er talloze upgrades aangebracht in het uiterlijk en de stof die is gebruikt om ze te bouwen. De moderne opblaasbare boten zijn veelzijdig, de meest populaire onder hen zijn stijve opblaasbare boten en zachte opblaasbare boten. Je kunt ze daarna uitrusten met de buitenboordmotor die je wil, zoals een Yamaha buitenboordmotor

De RIB of Rigid Inflatable Boat is een opblaasboot waarbij de boot is opgebouwd uit een stijve vloer en romp. Deze boot is gebouwd voor extreme weersomstandigheden en ruwe stromingen. Je hebt dit soort boten vast wel eens voorbij zien komen in je favoriete Netflix series, waar achtervolgingen over het water aan de orde van de dag zijn. De SIB, of Soft Inflatable Boat, heeft een lage diepgang en mist de structurele stijfheid van de RIB. Door de afwezigheid van stijf materiaal in de structuur wordt de SIB voor andere doelen gebruikt. Hieronder gaan we wat verder in op de RIB boten.

Afmetingen van een RIB boot

Opblaasbare boten hebben een lengte van 2 tot 7 meter en worden aangedreven door motoren van 1,7 tot 223,7 kW. Ze zijn enorm populair en gemakkelijk te gebruiken vanwege hun compacte formaat, gemak, snelheid en mobiliteit. RIB boten worden gebruikt bij reddingsoperaties of voor reizen over korte afstanden. Ze worden steeds vaker gebruikt voor duikexcursies en andere recreatieve doeleinden.  Als je een RIB boot gaat kopen, kies dan voor een merk dat sterk de nadruk legt op het creëren van een veilige omgeving op zee en dat daarvoor een uitgebreid pakket biedt.

Soorten stoffen die worden gebruikt voor het maken van opblaasbare boten

Opblaasbare boten werden lange tijd meestal van rubber gemaakt. Tegenwoordig zijn de meeste boten echter gemaakt van plastic polymeren zoals PVC (polyvinylchloridestof). Nieuwe materialen, zoals Hypalon of Neopreen zijn synthetische rubbers die wat gebruik betreft in een stroomversnelling zijn geraakt door hogere weerstand en efficiëntie. 

PVC-stof

PVC is een vinylpolymeer dat chemisch bekend staat als polyvinylchloride. Het is een soort plastic dat gelijmd kan worden op polyester of nylon. PVC-stoffen zijn de populaire stoffen vanwege hun sterkte, elasticiteit en weerstand. Het is ook gemakkelijker te repareren en heeft een hogere weerstand tegen ultraviolette stralen.

Previous «
Next »