• Homepage
  • >
  • Movies
  • >
  • Dit is waarom jij zo snel mogelijk naar de bioscoop moet gaan voor de film 1917

Dit is waarom jij zo snel mogelijk naar de bioscoop moet gaan voor de film 1917

  • Rogier
  • januari 25, 2020
  • Comments Off
de film 1917

Het is 6 april 1917. De Britse soldaten Schofield en Blake krijgen opdracht om een boodschap over te brengen die het leven kan redden van zo’n 1600 soldaten. Onder deze soldaten bevindt zich ook de broer van Blake. De tijd dringt en ze moeten zich te voet verplaatsen over vijandig gebied.

Hoe simpel het plot ook is, de film zelf is dat zeker niet. Niet voor niets heeft de film al twee Golden Globes gewonnen en is nu al de gedoodverfde favoriet bij de Oscars. Dit is waarom jij de film zo snel mogelijk in de bioscoop moet zien.

Sam Mendes

De film is geregisseerd door niemand minder dan Sem Mendes. We kennen hem van de Bondfilms Skyfall en Spectre, de oorlogsfilm Jarhead en de dramafilm American Beauty, waar hij ook al 5 Oscars mee binnen wist te slepen. Dat schept hoge verwachtingen. Toch is 1917 absoluut niet te vergelijken met zijn andere films. Deze film biedt een compleet nieuwe bioscoopervaring.

Lange take

Wat de film zo ontzettende sterk maakt is dat het lijkt alsof alles in één lange take is opgenomen. Van begin tot eind volg je de tocht van de soldaten zonder onderbreking. Je volgt ze ‘realtime’ en hierdoor beleef je de film alsof je er zelf bij bent. Je loopt mee door de loopgraven en ontwijkt de kogels en bommen. Het is een oorlogsfilm zoals je die nog nooit eerder hebt meegemaakt.

Camerawerk

Sam Mendes filmde scènes van soms wel 10 minuten lang. Dit vraagt ontzettend veel voorbereiding, want als in de negende minuut iets fout gaat, dan moet de hele scène opnieuw. Maar het is gelukt: elk shot is de moeite waard. Het is eigenlijk bizar hoe Sem Mendes zoiets lelijks als een oorlog zo oogstrelend heeft weten uit te beelden.

Je kunt natuurlijk wachten tot je de film een keer thuis kunt kijken… Nee wacht, dat kun je niet. Het is een schande om deze film niet in de bioscoop te zien. Hij draait sinds 9 januari in de bioscoop, je weet wat je te doen staat.

Previous «
Next »