De mooiste wandelroutes van Noorwegen

  • Menfacts
  • juli 23, 2021
  • Comments Off
De mooiste wandelroutes van Noorwegen

Alhoewel het plannen van een vakantie voor dit jaar nog steeds een beetje onvoorspelbaar is, zullen de meeste van ons er toch op uit gaan. Waarschijnlijk kiezen veel mensen voor een vakantie in eigen land nu de besmettingen weer op lopen, maar Scandinavië is ook een optie. Qua besmettingen minder risicovol als landen als Spanje en Portugal en als vakantiebestemming minder populair, dus minder druk. Dat minder populair zijn als vakantiebestemming is van de ene kant begrijpelijk, Scandinavië kent geen hoge temperaturen en toeristische stranden. Van de andere kant is het onbegrijpelijk, omdat je er heerlijk op vakantie kunt gaan. neem Noorwegen bijvoorbeeld, dit land staat bekend om zijn prachtige natuur, waar je heerlijke wandelingen in kunt maken. Tijd dus voor de mooiste wandelroutes in Noorwegen.

Voordat je je je vakantie naar Noorwegen gaat plannen en boeken, is het tegenwoordig handig om eerst even te checken welke landen welke kleurcodes hebben. Dat doe je op de website van de Rijksoverheid. Noorwegen heeft enorm veel fjorden, hoge bergen, ongerepte natuur en helderblauwe wateren. Als je daar dus gaat wandelen heb je keuze te over. Daarom een overzicht van de mooiste wandelroutes van Noorwegen.

preikestolen Noorwegen

De mooiste wandelroutes van Noorwegen: Preikestolen, een van de mooiste uitkijkpunten ter wereld

Preikestolen is één van de mooiste uitkijkpunten ter wereld. Het vlakke rotsplateau schittert dan ook op vele ansichtkaarten vanwege de bijzondere vorm en het adembenemende uitzicht op de Lysefjord. Er zijn zelfs verschillende videoclips opgenomen. Als tip willen we je wel meegeven om extreem vroeg in de morgen te vertrekken, dan vermijd je drukte. Een voordeel van de Preikstolen is dat de tocht ernaartoe een stuk minder zwaar is dan bijvoorbeeld de Trollunga Trail, die straks voorbij komt. Het bergpad is ongeveer 4 kilometer lang en leidt je door verschillende berglandschappen.

romsdalseggen Noorwegen

Romsdalseggen: een van de meest spectaculaire uitzichten van Noorwegen

Romsdalseggen is een 10 kilometer lange bergketen tussen Venjesdalen en Åndalsnes. Wie deze tocht op een heldere dag maakt, kan genieten van het meest spectaculaire Noorse uitzicht. Wie besluit om deze gehele tocht te wandelen, kan de wandelschoenen maar beter strak aantrekken. Je moet namelijk 1.000 hoogtemeters overbruggen, waar je ongeveer zeven uren over doet. Een pittige hike, maar het is de beloning meer dan waard. Zo kijk je uit op de smalle Romsdalen-vallei en heb je een schitterend uitzicht op de iconische bergtoppen. Op een heldere dag kun je zelfs de Atlantische oceaan zien liggen.

Trolltunga Noorwegen

Trolltunga: een zware hike met de meest spectaculaire uitzichten

Ben je op zoek naar een echte uitdaging? Dan is de Trollunga Trail iets voor jou. Deze tocht, die heen en terug ongeveer 10 uren duurt, begint in Skjeggefal en eindigt op de tong van de trol. Of zoals de Noren hem noemen: Trolltunga. Een spectaculaire klif die maar liefst 700 boven het meer van Ringedalsvatnet uittorent. Voordat je van het prachtige uitzicht kunt genieten, moet je eerst de ruim twaalf kilometer lange tocht trotseren. Wat deze tocht zo uitdagend maakt is dat je tijdens het hiken 900 hoogtemeters moet maken, maar het is het allemaal meer dan waard als je eenmaal boven bent.

Aurlandsfjord Noorwegen

Aurlandsfjord: een van de populairste gebieden van Noorwegen

De Aurlandsfjord is een van de populairste gebieden van Noorwegen en het mag duidelijk zijn waarom: diepblauw water omringd door besneeuwde bergtoppen en donkergroene bossen. Dit fjord staat bekend om de prachtige wandelroutes die je langs de vele watervallen leiden. Het neerstortende water zorgt voor een sprookjesachtig effect en maakt van elke hike een onvergetelijke ervaring. Het letterlijke hoogtepunt van de wandeling is de Stegastein. Vanaf dit uitkijkpunt, op 650 meter hoogte, kijk je uit over het gehele fjord en wordt in één opslag duidelijk waarom Noorwegen zo populair is.

Lovatnet Noorwegen

Lovatnet: van vissen tot wandelen

Het meer Lovatnet is niet alleen populair onder hikers, maar vooral bij vissers. Het met vis gevulde water lijkt groen te kleuren wanneer de zon erop staat. Dit komt door deeltjes klei en steen die via de gletsjers in het meer terecht komen.

Wie niet het geduld heeft om een hengel uit te gooien, kan de nabijgelegen Skala beklimmen. De berg behoort tot de een van de hoogste punten van Noorwegen en je kunt helemaal naar boven wandelen. Let echter op: zelfs getrainde wandelaars hebben een flinke kluif aan deze tocht.

Dovrefjell Noorwegen

Dovrefjell: een walhalla voor liefhebbers van flora en fauna

Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella, centraal gelegen in Noorwegen, is een walhalla voor liefhebbers van flora en fauna. Het prachtige gebied ten noordwesten van Rondane kenmerkt zich door wijde open vlaktes afgewisseld met moeraslandschap. Het is daardoor een zeer geschikt broedgebied voor vogels en tevens de enige plek in Europa waar de imposante muskusossen nog vrij rondlopen.

In Noorwegen kun je ook heel goed het Noorderlicht zien in de winter. Waar je dan moet zijn, lees je hier

Previous «
Next »