Mag ik wiet kweken volgens de wet?

  • Menfacts
  • juli 21, 2021
  • Comments Off
mag je wiet kweken volgens de wet

Een bepaalde groep toeristen ziet Nederland als cannabis-walhalla. Dat is niet zo raar, aangezien wij één van de eerste landen waren waar wiet gedoogd werd. Maar dankzij dit gedoogbeleid is er ook onduidelijkheid ontstaan. Veel Nederlanders denken namelijk dat ze ongestraft vijf wietplanten mogen kweken, maar dat is niet waar.

Hoeveel wietplanten mag je hebben?

Dat veel mensen denken dat je vijf wietplanten mag hebben, is niet zo raar. Ook al is het in theorie verboden om wiet te telen in Nederland; zolang je vijf wietplanten kweekt voor eigen gebruik, valt dat onder het gedoogbeleid. Dat wil zeggen dat je bij deze hoeveelheid niet vervolgd wordt door het Openbaar Ministerie. Heb je meer wietplanten? Dan kun je vervolgd worden en een boete krijgen.

Dat je wietplanten mag bezitten, betekent nog niet dat je ze altijd mag houden. Als iemand last heeft van jouw wietplanten, of je kweekt met behulp van professionele hulpmiddelen zoals kweeklampen, kan de politie ze in beslag nemen. Maar wanneer je alles netjes doet, niemand last van je heeft én je geen hulpmiddelen gebruikt, is er niets aan de hand. Veel mensen in Nederland kweken immers thuis wiet. Er worden namelijk ontzettend veel wietzaadjes verkocht in Nederland.

Waar moet je aan denken bij thuis wiet kweken?

Als je thuis gedoogd wiet wilt kweken moet je aan een aantal dingen denken. Je wilt er in de eerste plaats voor zorgen dat alles veilig is. Buiten in de tuin kan er wat veiligheid betreft weinig mis gaan. Kweek je binnen? Zorg dat dat alles brandveilig is en ga niet zonder verstand van apparatuur met kweeklampen en dergelijke aan de gang. En wil je dat je planten niet in beslag worden genomen? Blijf dat weg van deze hulpmiddelen en zorg dat je niemand tot last bent. Bespreek het zo nodig met je buren. Wietplanten kunnen behoorlijk veel geur verspreiden en je buren kunnen daar niet van gediend zijn. Je wilt tenslotte geen tijd en moeite stoppen in iets dat niets oplevert. Binnen wiet kweken zonder lampen is bijvoorbeeld bij voorbaat geen goed idee.

Kan ik binnen wiet kweken zonder lampen?

Veel mensen experimenteren met wiet kweken. Dat doen ze dan vaak thuis, achter het raam op de vensterbank. Buiten kweken is voor veel mensen geen optie en binnen mag in de meeste gevallen niet. Daarom gaan veel mensen binnen wiet kweken zonder lampen. Dit kun je echter beter niet doen. Planten hebben voldoende zonlicht nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Achter glas krijgen ze niet genoeg licht en zul je veel moeite doen voor weinig resultaat. Meer tips over veilig en legaal wiet kweken vind je via de link.

Previous «
Next »