Welke pannen heb je in de keuken nodig?

  • Menfacts
  • juni 1, 2021
  • Comments Off
Welke pannen heb je in de keuken nodig

De Corona pandemie heeft ervoor gezorgd dat veel mensen op zoek gingen naar dingen die je kunt doen om de tijd door te komen. Veel mensen hebben tijdens de pandemie het koken ontdekt. Restaurants waren dicht en we hebben het afgelopen jaar veel thuis gezeten: het ideale recept om nieuwe dingen op te pakken, zoals koken. Tegenwoordig kun je dan ook makkelijk de lekkerste recepten online vinden en instructievideo’s’ met hoe je die het beste kunt maken. Hierdoor gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. Een wereld die ook direct weer een ‚probleem’ oplevert: heb je wel de juiste pannen in huis om bepaalde recepten te maken? Daarmee rijst de vraag, welke pannen heb je nodig in je keuken? Een pannenset is geen standaard en het ligt helemaal aan de type gerechten die je kookt wat je nodig hebt. Daarom delen we hier de meest gebruikte pannen met je, die bekendstaan om hun veelzijdigheid en gebruiksgemak.

Kies voor een pan voor de juiste warmtebron

Houd er bij je pannen keuze rekening mee dat je er kiest die aansluiten bij jouw warmtebron. Denk aan elektrisch, gas, halogeen, inductie, keramisch of de oven. Ook het materiaal waarvan de pan gemaakt is, kan van doorslaggevend belang zijn. Ben je op zoek naar een RVS-pan of juist eentje gemaakt van gietijzer? En wil je een pan met of zonder anti-aanbaklaag?

Koekenpan

Een koekenpan moet tot ieders pannen assortiment behoren. Het is een multifunctionele pan, waarmee je makkelijk een hamburger bakt, of een eitje of aardappeltjes in bakt. De rand van een koekenpan is laag en heeft doorgaans een bolling. Bij een koekenpan heb je de keuze uit een pan met of zonder een anti-aanbaklaag. De meeste mensen kiezen automatisch voor een anti-aanbaklaag, houd je juist van een lekker krokant korstje, dan kies je voor een koekenpan zonder deze laag. Dat stelt je namelijk in staat om te bakken op een hogere temperatuur.

Wokpan

De wokpan is de grote broer van de koekenpan en is er één waar steeds meer mensen over beschikken. De pan komt oorspronkelijk uit de Chinese keuken, en leent zich ervoor om snel eten te kunnen bereiden op hoge temperatuur. De mogelijkheden zijn in principe eindeloos. Zo kun je bijvoorbeeld ook popcorn klaarmaken in een wokpan. Kies dan uiteraard wel voor een wokpan met deksel. Een andere optie van een wokpan is het frituren, bij gebrek aan of ter vervanging van een frituurpan. In een handomdraai creëer je zo de smakelijkste én gezonde gerechten. Let er wel op dat je de juiste boter of olie gebruikt. Lang niet allemaal zijn ze namelijk bestand tegen de vaak zeer hoge temperaturen. Het beste kun je kiezen voor wokolie, gewoon verkrijgbaar in de supermarkt.

Braadpan

Bereid je weleens vlees? Dan is een braadpan een must om in je keukenkastje te hebben staan. Het is ideaal om te gebruiken als je vlees hebt dat een langere bereidingstijd nodig heeft, zoals hachee, draadjesvlees of een jachtschotel. Om vlees uren op het fornuis te kunnen laten staan, heb je een pan nodig met een dikke bodem. Op die manier wordt de warmte gelijkmatig verdeeld. Een braadpan heeft die.

Kookpan

De kookpan is onderdeel van de standaarduitrusting van bijna elk huishouden. Logisch, want het is een erg veelzijdige pan, die ook nog eens gemakkelijk in gebruik is. Of je nou een stamppot klaar maakt of groente, rijst, pasta of aardappels wil koken, dat kan allemaal met een kookpan. Een variant van deze standaard pan is de snelkookpan. Ideaal om in huis te hebben als je bliksemsnel gerechten op tafel wilt hebben staan. Je bespaart hiermee namelijk al snel 75% van de normale kooktijd.

Previous «
Next »