• Homepage
  • >
  • Voertuigen
  • >
  • De geschiedenis van de muscle car met leestip: American Muscle Cars – A Full-Throttle History

De geschiedenis van de muscle car met leestip: American Muscle Cars – A Full-Throttle History

  • Rogier
  • juni 2, 2021
  • Comments Off
ford thunderbird

Er zijn maar weinig auto’s die zo symbolisch zijn voor een land als de Amerikaanse muscle cars. Chevrolet Camaro’s en Plymouth Roadrunners zijn enkele van de meest iconische voorbeelden van dit type auto. Muscle cars vertegenwoordigen allemaal een vervlogen tijdperk van vrijheid, frivoliteit en ongedwongenheid. Iedereen die de Amerikaanse popcultuur een beetje kent, kent muscle cars, al was het maar omdat je ze wel eens in films gezien hebt. Zo ‘ontsnappen’ Thelma & Louise in hun Ford Thunderbird aan het eind van de gelijknamige film.  

De grote aantrekkingskracht van muscle cars

Popcultuur heeft een grote rol gespeeld bij het stimuleren van de aantrekkingskracht van Amerikaanse muscle cars. Er zijn ontzettend veel films waarin de meest iconische auto’s zijn verschenen. De Dodge Charger in The Dukes of Hazzard, de Pontiac Trans Am in Smokey and the Bandit, en waarschijnlijk de meest herkenbare, de Mustang 390 Fastback in Bullitt met Steve McQueen. De lijst is eindeloos en al deze films optredens hebben geholpen onze liefde voor muscle cars te laten groeien. De Mustang 390 Fastback waar McQueen in reed is trouwens onlangs voor 3,7 miljoen dollar geveild.

ford mustang fastback

Brute kracht

Muscle cars: de naam weerspiegelt wat hun belangrijkste verkooppunt altijd is geweest: brute kracht. Muscle cars zijn eigenlijk altijd uitgerust met V8 motoren met een hoger vermogen in vergelijking met het standaardmodel. legt Arjan uit. Het zijn vaak middelgrote sedans met twee deuren en achterwielaandrijving. En hoewel ze licht zijn, zijn ze vaak moeilijk te controleren tijdens het rijden. Bij het racen in een rechte lijn zijn ze echter ongeëvenaard qua snelheid. 

Populaire muscle cars

Het is niet verrassend dat de Ford Mustang in al zijn varianten bij veel mensen favoriet is. Interessant gegeven is dat de Ford Mustang oorspronkelijk geen muscle car was, hoewel dit onderwerp is voor verhitte discussie onder motor hoofden. Er is altijd discussie over het feit of een Mustang nou een muscle car is of niet. Wat waar misschien waar is in zijn oorspronkelijke vorm, is het zeker een muscle car op het moment dat er “Shelby’ of “Mach” achter staat.

Shelby

De Amerikaanse droom

Wat muscle cars populair maakt, is wat ze vertegenwoordigen. Ze zijn ontstaan in de jaren 50 in het naoorlogse Amerika. Dat was toen een land dat begon te wennen aan zijn rol als wereldwijde supermacht. De Amerikaanse droom was een ideaal van vrijheid en kansen en de muscle car representeerde dat alles… en nog veel meer.  Ze vertegenwoordigden eigenlijk een tijdperk in een land dat stond voor vrijheid, welzijn en welvaart. De auto’s waren betaalbaar en hadden relatief veel vermogen en lawaai. Wat het rijden ook tot een statement maakte. 

Muscle cars zijn erg in waarde gestegen

Tegenwoordig willen automobilisten een stukje van dat tijdperk en daarom zijn klassieke muscle cars in waarde gestegen. De prijzen van echte muscle cars uit de jaren 60 en 70 zijn het afgelopen decennium enorm gestegen, dus beginnen ze al op een hoog instapniveau. Shelby Mustangs, Plymouth Roadrunners en zeldzamere modellen zijn moeilijk te vinden, maar een Dodge Chargers, Pontiac GTO’s en de Oldsmobile 442, evenals de Pontiac Firebird of Chevrolet Camaro juist wel.

Plymouth Roadrunner

American Muscle Cars: A Full-Throttle History (Darwin Holstrom)

Muscle cars waren geen praktische auto’s en ze waren ook niet de meest verstandige investering. Maar zoals Darwin Holstrom uitlegt in American Muscle Cars: A Full-Throttle History, zit de aantrekkingskracht van muscle cars in hun symboliek. “Als je de muscle car als een technologie bekijkt, dan heeft de aantrekkingskracht van het beest inderdaad weinig zin. Maar … dan kijk je met de verkeerde ogen naar muscle cars. De aantrekkingskracht van een muscle car heeft net zoveel te maken met wat hij symboliseert als met wat hij is. Symbolen zijn krachtige dingen … en een muscle car symboliseert mogelijkheden. In het bijzonder symboliseert hij een tijdperk waarin zoiets monsterlijks als de muscle car nog mogelijk was ”. 

American Muscle Cars: A Full-Throttle History is de geschiedenis van de muscle car ineen rijk geïllustreerd boek van Amerika’s mooiste high-performance auto’s, verteld vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw tot het heden.

In de jaren zestig explodeerden de Amerikaanse maatschappij door de ontwikkeling van V-8-motortechnologie, de cultuur die enorm de behoefte had aan snelheid, en 75 miljoen babyboomers die de automarkt betreden. Dit resulteerde in brute machines die de wereld nog nooit eerder had gezien of ooit nog zal zien. Het was de tijd van seks, drugs en rock-‘n-roll.

Het boek American Muscle Cars beschrijft deze tumultueuze periode in de Amerikaanse geschiedenis door middel van het belangrijkste hulpmiddel dat Amerikanen gebruiken om zichzelf te definiëren: hun auto’s. Dit boek brengt de geschiedenis van de Amerikaanse muscle car tot leven, van de hotrod-cultuur van het straatracen tot de nieuwe generatie muscle cars van vandaag de dag.

Toen de hoofdingenieur van Pontiac, John Z. DeLorean, en zijn team een ​​zogenaamde ‘grote-inch motor’ in het tussen chassis van een auto installeerden, vonden ze daarmee de klassieke muscle car uit. In 20 minuten hadden Bill Collins en Russ Gee deze ​​389 ci V8-motor in een Tempest-chassis geschroefd. Ze creëerden het prototype voor Pontiac’s GTO en veranderden de toekomst van de auto industrie. Vanaf dat moment zouden Amerikaanse auto’s nooit meer hetzelfde zijn.

American Muscle Cars vertelt het verhaal van de meest begeerlijke auto’s die ooit uit Detroit zijn verschenen. Het is een verhaal van regelrechte waanzin, op volle toeren verteld en geïllustreerd met prachtige fotografie.

Previous «
Next »