In grote delen van het land komt hard water uit de kraan. In veel huishoudens is hard water Nederland een bekend probleem door de hoge hoeveelheid kalk in het leidingwater. Kalk ontstaat door de aanwezigheid van calcium en magnesium. Dit is niet slecht voor je gezondheid, maar je merkt het wel in huis. Denk aan kalkaanslag op de douchewand, een doffe waterkoker en extra schoonmaakwerk. In sommige gebieden is het water harder dan in andere, afhankelijk van waar je woont en hoe het water wordt gewonnen en gezuiverd.
Wat merk je van douchen en drinken van hard water?
Als je onverhard water drinkt of ermee doucht, gebeurt er eigenlijk niets raars met je gezondheid. Het water is gewoon veilig om te gebruiken. Wel bevat het meer kalk, wat je kunt merken in huis. Bij het douchen zorgt hard water ervoor dat je huid en haar wat droger aan kunnen voelen. Ook schuimen shampoo en zeep minder goed. Bij het drinken van hard water proef je soms een lichte bijsmaak door het hoge gehalte aan mineralen zoals calcium en magnesium, maar dat is niet schadelijk. De grootste nadelen van hard water merk je vooral aan kalkaanslag op kranen, tegels en apparaten in huis.
Wat doet een waterontharder precies?
Je hebt je vast weleens afgevraagd: Hoe werkt een waterontharder? Een waterontharder haalt kalk uit het water. Dit gebeurt meestal met een apparaat dat werkt met zout of een ander filter. Het water stroomt door de ontharder en komt kalkvrij of kalkarm uit. Zo voorkom je aanslag op kranen, tegels en apparaten. Er zijn verschillende soorten waterontharders. De bekendste is een ontharder met een cilinder gevuld met harsbolletjes. Deze bolletjes trekken de kalkdeeltjes aan en houden ze vast. Na een tijd spoelt het systeem zichzelf schoon met zout water. Daarna is het weer klaar om kalk uit het water te halen.
Kun je zelf een waterontharder installeren?
Het installeren van een waterontharder is in sommige gevallen zelf te doen. Je moet dan wel een beetje handig zijn en weten hoe je met waterleidingen omgaat. De ontharder wordt meestal geplaatst bij de hoofdkraan, zodat al het water in huis onthard wordt. Je hebt een plek nodig met een afvoer en een stroompunt. Ook moet er voldoende ruimte zijn om het apparaat neer te zetten. Er zijn handige doe-het-zelf sets met duidelijke instructies. Toch kiezen veel mensen ervoor om het te laten doen door een installateur. Dan weet je zeker dat alles goed is aangesloten en werkt zoals het hoort.
De voordelen van een waterontharder
Een waterontharder heeft meerdere voordelen. Je hebt minder last van kalkaanslag in de badkamer, keuken en op je apparaten. Dat betekent minder schoonmaken en een langere levensduur van je wasmachine, boiler of koffiezetapparaat. Ook heb je minder schoonmaakmiddelen nodig. Zeep en shampoo schuimen beter in zacht water. Je huid en haar voelen vaak zachter aan na het douchen. En doordat je apparaten beter werken, bespaar je op stroom en onderhoudskosten. Veel mensen merken ook verschil in hun kleding. Deze blijft langer mooi, omdat er geen kalkresten achterblijven in de stof. Een waterontharder zorgt dus niet alleen voor minder werk, maar ook voor meer comfort in huis.