Zo moet je motorlaarzen schoonmaken!

  • Menfacts
  • april 6, 2022
  • Comments Off
motorlaarzen schoonmaken

Of je nou op een dikke chopper rijdt of op een elektrische Harley Davidson, je motorkleding is altijd van groot belang. Ook je motorlaarzen moet je niet onderschatten.  Motorlaarzen kiezen is niet zo eenvoudig als je denkt. Je moet aandacht besteden aan veel verschillende zaken. De kwaliteit van de materialen is uiteraard van fundamenteel belang, samen met comfort en veiligheid. Om deze eigenschappen echter lang te behouden, moet je je laarzen regelmatig onderhouden… stinkende motorlaarzen geven niet alleen een vieze geur af, maar als je er niets aan doet, gaat het ook ten koste van de veiligheid. Hier is een lijst met eenvoudige stappen om je motorlaarzen op de juiste manier schoon te maken.

Poetsen van motorlaarzen

Als je je motorlaarzen goed wilt reinigen, is de eerste stap om ze te borstelen met een zachte borstel om oppervlakkig vuil en opgedroogde modder te verwijderen.

Om strepen op het leer te voorkomen, is het van cruciaal belang om de borstel alleen te gebruiken waar vast vuil zit. Je moet goed opletten bij het borstelen, omdat het bevochtigde materiaal zich op de borstelharen kan afzetten en de laarzen kan beschadigen. Vooral wanneer je een laars wilt reinigen die is gemaakt van volnerfleer of andere hoogwaardige, maar zeer delicate materialen, moet je zeer oplettend zijn bij het uitvoeren van deze eerste stap.

Als tweede stap heb je een middelgrote spons nodig om de belangrijkste plekken op de laarzen schoon te maken. Je kunt ook wat neutrale zeep gebruiken, maar let erop dat je er maar een kleine hoeveelheid van gebruikt, omdat overtollig schuim vlekken op het leer kan veroorzaken. Beweeg de spons in een cirkelvormige beweging van de buitenkant naar de binnenkant van de laarzen en gebruik warm water tijdens deze stap.

Binnenkant schoonmaken

Het is van cruciaal belang om alle afneembare elementen van de laarzen te verwijderen en het is van fundamenteel belang om ze elke keer dat je je laarzen schoonmaakt goed te wassen; vooral de uitneembare binnenkant. In feite kan zweet op de lange termijn de interne elementen van de laarzen verpesten. Wat betreft wassen is het voldoende om ze goed schoon te maken, maar altijd met warm water en een beetje neutrale zeep. Besteed veel aandacht aan het afspoelen en laat ze goed drogen.

Buitenkant van de motorlaars schoon maken

Leer en andere delicate materialen moeten worden schoongemaakt door specifieke producten te gebruiken om op de laarzen te sprayen, daarna moet je ze gewoon poetsen met een zachte borstel of met een doek gemaakt van natuurlijke stoffen zoals katoen of flanel. Als je laarzen een waterdicht membraan hebben, heb je specifieke producten nodig die voldoen aan de eigenschappen van het materiaal.

Als je op een motor rijdt, moeten je laarzen waarschijnlijk modder en regen weerstaan. Als je je laarzen niet wilt verpesten, is waterafstotendheid van fundamenteel belang.

Laarzen met een waterafstotend bovenwerk en inzetstukken van polyurethaan moeten worden behandeld met specifieke waterafstotende producten die zijn gepatenteerd hiervoor. Voor laarzen van onbehandeld leer: smeer er wat vet op, waardoor een waterafstotende basis ontstaat. 

Soms is het echter erg moeilijk om bepaalde vlekken met traditionele methoden te reinigen. Sommige trucs kunnen je echter helpen. Je kunt bijvoorbeeld wat olijfolie of reinigingsmelk of make-up remover in een wattenschijfje gebruiken. Je hoeft dit alleen maar op de vlek aan te brengen en een paar minuten te wachten om het te laten inwerken. Tijdens deze periode lijkt de vlek erger te worden, maar dat is niet erg: de producten moeten diep doordringen om het vuil los te maken. Daarna moet je doorgaan met het traditionele afsponzen met warm water en neutrale zeep.

Drogen van de motorlaarzen

Aan het einde moeten de laarzen goed drogen. De laarzen moeten daarvoor op een droge en geventileerde plaats worden geplaatst, uit de buurt van warmte en direct zonlicht. Dit is cruciaal om strepen op het leer te voorkomen!

Previous «
Next »