Op staan, naar de kast lopen en daar aangekomen niet meer kunnen herinneren wat je ook weer wilde pakken. Klaar om te vertrekken, maar geen idee meer hebben waar je de autosleutels hebt neergelegd. Weer een afspraak vergeten… Als je wat ouder bent, zijn dit ongetwijfeld situaties die je zult herkennen. Wist je je vroeger alles direct te herinneren? Eenmaal boven de 35, kan dat wat moeilijker zijn. Verschillende factoren, zoals je hormoonhuishouding die verandert naarmate je ouder wordt, zorgen ervoor dat je geheugen wat minder goed werkt. Gelukkig kun je er iets aan doen, hieronder lees je wat!
Focus je op één ding tegelijk
Lange tijd was multitasking erg makkelijk voor je, maar nu merk je dat dat steeds moeilijker is. Het eerste dat je moet beseffen is dat dat heel normaal is. Laat dan ook los van de gedachte dat dit nog steeds belangrijk is. Focus je in tegenstelling juist op één ding, zodat je dat goed kunt doen. Doordat je zaken één voor één gaat doen raak je minder snel afgeleid en kun je er je volle aandacht aan besteden. Door het op deze manier aan te pakken, krijg je sneller iets gedaan én bespaar je tijd. Dat zorgt weer voor meer energie, omdat je je beter voelt dat je het voor elkaar hebt.
Schrijf zaken op
Vergeet je vaak zaken? Zorg dan dat je een notitieboekje of een agenda bij de hand hebt. Schrijf alles op wat je moet doen of niet mag vergeten. Schrijf de deadline en een korte uitleg erbij als geheugensteuntje. Dan hoef je alleen maar je notities erbij te pakken om te zien wat je moet doen. Een ander geheugensteuntje kan een wekker zijn. Zet bijvoorbeeld een kwartier of half uur voorafgaand aan een afspraak een wekker. Zo weet je zeker dat je het niet vergeet én op tijd bent.
Zorg voor voldoende rust en ontspanning
Ontspan jij wel voldoende en krijg je genoeg rust? Voldoende rust en slaap is namelijk erg belangrijk. Het geeft je brein rust. Het advies is om zo’n 7 tot 8 uur slaap per nacht te hebben, meer is niet per se beter, minder wel altijd slechter. Genoeg rust is goed voor je geheugen en als je een goede nachtrust hebt gehad is de kans groot dat je minder warrig of vergeetachtig bent.
Blijf je hersenen uitdagen
Zorg dat je je hersenen blijft uitdagen door bijvoorbeeld puzzels op te lossen. Lezen is ook erg goed voor je hersenen, net als raadsels oplossen. Dit zijn allemaal activiteiten waar je je geheugen mee traint en die helpen om deze scherp te houden. Daarnaast zijn deze activiteiten vaak ook nog ontspannend! Ook geen overbodige luxe en goed voor je hersenen.
Goede voeding is ook belangrijk voor je hersenfuncties
Goede voeding is net zo belangrijk voor het in stand houden van je hersencapaciteit. Het juiste dieet, lichaamsbeweging en slaap hebben de potentie om de gezondheid van onze hersenen en mentale functies positief te veranderen. Aanpassing van je dieet is dan ook een serieuze strategie voor het verbeteren van de cognitieve vaardigheden. Het beschermt tegen hersenschade en gaat daarnaast vergrijzing tegen. Het juiste dieet bestaat uit voedsel met een hoog gehalte Omega-3 vetzuren. Zo hebben bijvoorbeeld zalm, walnoten en kiwi’s een gunstige invloed daarop. Omega-3 vetzuren zijn essentieel voor de normale hersenfuncties en lijken een positief effect te hebben op ons leervermogen en ons geheugen.
Leer nieuwe taal!
Heb je steeds meer moeite met het onthouden van namen of plaatsen? Leer dan een nieuwe taal. Uit onderzoek bleek namelijk dat studenten die in snel tempo (maximaal drie maanden) een taal leerden, een opmerkelijke groei in de hersenen vertoonden. Met name de associatie tussen het linken van namen en gezichten verbeterde, alsook plaatsnamen. Ander onderzoek toonde ook al aan dat twee- of meertalige mensen pas op veel latere leeftijd Alzheimer ontwikkelen. Het leren van een taal is dus een goede manier om de hersenen fit te houden en het geheugen te trainen.
Vermijd suiker
Chocola, koekjes, dropjes, chips. Hoe lekker het allemaal is, die suikerdips daarna zijn minder prettig. Je kan vaak daarna alleen maar denken aan nog meer lekkers. Je concentratie en vermogen tot nadenken is dan vaak ver te zoeken. Dus probeer op zoek te gaan naar lekkere, gezonde tussendoortjes zoals een bananencake.
Leg spullen op dezelfde plek
Simpele trucs kunnen het brein helpen om het geheugen te trainen. Zo kun je spullen het beste altijd op dezelfde plek, zoals sleutels aan een haakje bij de deur. Mensen herinneren zich niet waar ze zaken neerleggen, omdat ze niet of nauwelijks aandacht besteden aan het moment van wegleggen. Als je spullen weggelegd en je hardop zegt waar je ze neerlegt, onthoud je het ook makkelijker. Studies hebben bewezen dat het acht seconden duurt voordat de informatie volledig in ons geheugen is opgenomen. Wil je iets onthouden, dan is het belangrijk om je te concentreren en niet met allerlei zaken tegelijkertijd bezig te zijn…. ook als je iets weglegt.