Extreme sports: Wakeboarden

  • Menfacts
  • maart 11, 2019
  • Comments Off
wakeboarden

Wakeboarding

Afgetrainde lichamen in wetsuits, razend over het water, salto’s makend en ‘spinnend’, af en toe genadeloos hard onderuit gaand, een soort snowboarden op water: dat is wakeboarden. Nu hoef je natuurlijk geen topatleet met superstrak lijf te zijn om een wetsuit aan te trekken en op een board te gaan staan, iedereen kan het doen. Maar hoe beter je wordt, hoe spectaculairder de sport.

Waar komt wakeboarden vandaan?

Hoewel wakeboarding dus als een zomerse variant van snowboarden gezien kan worden, zou het een Californische surfer zijn geweest die op het idee kwam. Op een windstille dag in 1985 liet Tony Finn zich, staand op een klein, smal surfplankje, voorttrekken door een speedboat. Hij gebruikte de hekgolven (wakes) als kleine schansen om sprongen te maken. Zo was een nieuwe sport geboren, die in de loop der tijd zou ontwikkelen tot spectaculaire extreme sport met een scala een trucs die op het water uitgevoerd kunnen worden.

Wakeboarden aan een kabelbaan

Waar Tony Finn zich voort liet slepen door een speedboat, is tegenwoordig ook een andere variant van voortbewegen vaak te vinden. De wakeboarders houden zich vast aan een handle, die verbonden is aan een kabelbaan. Zo kunnen met één constructie meerdere mensen tegelijk wakeboarden en zijn er geen bootjes nodig. Wel vergt dit een andere techniek voor het uitvoeren van stunts, want de kabelbaan geeft niet de wakes, zoals een speedboot dat doet. Aan een kabelbaan zal je zelf uit het water omhoog moeten springen om een truc te doen. Anderzijds is het wel makkelijker om in het water te spinnen, omdat de ondergrond stabieler is door het ontbreken van de golven.

Freestyle wakeboarding

Wat tegenwoordig ook steeds populairder wordt, is het wakeboarden over obstakels. Dit is afgekeken van het skateboarden, waar die obstakels al lange tijd onderdeel van de sport zijn. Deze kickers en rails maken de sport nog aantrekkelijker om te zien, maar ook zeker om te doen! Dit kan in Nederland gelukkig makkelijk, door het hele land zijn banen te vinden. Er zijn rond de dertig officiële verenigingen aangesloten bij de Nederlandse Waterski en Wakeboard Bond en nog veel meer gelegenheden om de sport vrij te beoefenen. Op de meeste van die locaties is het mogelijk om ter plekke je uitrusting te huren als je die zelf niet hebt.

Beginnen met wakeboarden

Voor de echte beginners is het aan te raden eerst te gaan waterskiën en later pas een wakeboard onder te binden (net als in de sneeuw). Bereid je sowieso voor op vallen, zwemmen en blauwe plekken, dat hoort bij wakeboarding op elk niveau. Als je het eenmaal onder de knie hebt, is wakeboarden een sport waar je keer op keer een kick van zal krijgen.

Previous «
Next »