Tegenwoordig groeit intermittent fasting in populariteit. Het korte vasten volgens bepaalde schema’s zou volgens veel onderzoekers grote gezondheidsvoordelen hebben. Ook sporters kunnen baat hebben bij dit type diëet. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder om te zien wat intermittent fasting voor jou kan betekenen.
Intermittent fasting: hoe werkt het?
Er zijn verschillende schema’s die je kunt gebruiken om intermittent fasting toe te passen. Het ene schema is zwaarder dan het andere. Je kunt eens schema opstellen waarbij je af en toe een maaltijd overslaat, maar er zijn ook zwaardere schema’s waarbij je 24 uur vast. Je eet bijvoorbeeld lunch om 12 uur en eet vervolgens niets meer tot aan de lunch de volgende dag.
Dit doet het met je lichaam
Er zijn de afgelopen jaren veel onderzoeken gedaan om te zien wat het effect van intermittent fasting is op mens en dier. Uit deze onderzoeken blijkt dat dit type vasten onder andere positieve invloed heeft op onze bloedsamenstelling. Zo zou het je cholesterol kunnen verlagen. Daarnaast kan deze manier van diëten je helpen de insulinegevoeligheid van je cellen te verhogen. Dit op zijn beurt zorgt voor meer aanmaak van een groeihormoon, waardoor er makkelijker spierweefsel kan worden aangemaakt door het lichaam. Intermittent fasting is dus ideaal voor krachtsporters! Wil je van je bierbuik af? Dan is vasten ook geen slecht idee. Door de korte periodes van niets eten gaat je lichaam over tot vetverbranding. Dit bevordert afvallen. Zolang je gezond eet, nuttig je bovendien minder calorieën. Je hebt er dus dubbel voordeel van.
Onderzoek in volle gang
Sommige voordelen van intermittent fasting zijn al bewezen, andere onderzoeken zijn nog in volle gang. Zo blijkt uit een onderzoek dat op ratten werd uitgevoerd dat de diertjes die zo af en toe vasten, langer leven. Onderzoekers vermoeden dat intermittent fasting goed is voor het hart en doordat het celreparatie bevordert, wordt er ook gekeken naar de mogelijkheid dat dit voedingspatroon de kans verkleint op het krijgen van bepaalde ziekten, zoals Alzheimer. Daarnaast blijkt dat de hersenen van ratten voordeel ondervinden bij intermittent fasting; het helpt de groei van nieuwe zenuwcellen.
Niet voor iedereen
Er moet nog veel onderzoek worden gedaan naar de voordelen van intermittent fasting, maar veel onderzoekers zijn het er wel over eens dat het gezond is. Intermittent fasting werkt niet voor iedereen. Zo is het niet geschikt voor mensen met diabetes of obesitas. Is intermittent fasting niet geschikt voor jou, maar wil je wel graag afvallen? Dan kan het inschakelen van een diëtist uitkomst bieden. Zorgverzekeringen vergelijken kan je helpen een dekking te vinden waarmee consulten van diëtisten vergoed worden.