Ben je voor je eigen onderneming veel op pad? Maak je dagelijks heel wat kilometers en ben je vrijwel altijd onderweg naar afspraken? En rij je momenteel nog gewoon in een privéauto? Dan is het wellicht het overwegen waard om een auto op de zaak te laten zetten. Een zakelijke auto kán namelijk heel veel fiscale voordelen bieden. Mits je voldoende rijdt en met de nodige dingen rekening houdt. Wil jij binnenkort een auto van de zaak kopen of twijfel je nog? In dit artikel zetten we een aantal dingen op een rijtje waar je op dat moment in elk geval rekening mee moet houden.
Elektrische auto?
We kunnen er niet langer meer omheen. De hoeveelheid elektrische auto’s op de weg neemt gestaag toe. Mede dankzij de torenhoge brandstofprijzen neemt de vraag naar elektrische auto’s alleen nog maar verder toe. Ook bij ondernemers. Denk hier echter wel goed over na. Is de actieradius van de auto bijvoorbeeld groot genoeg om geen tijd te verspillen op een werkdag? Moet je de auto niet om de haverklap aan een laadpaal hangen en je laadpas elektrische auto weer uit de portemonnee halen?
Je zult zien dat dit allemaal wel meevalt. Elektrisch rijden is namelijk echt wel voordelig. Tuurlijk zijn er wat kleine ongemakken waardoor je misschien eerder voor een niet-elektrische auto zou kiezen, maar die wegen zeker niet op tegen de velen voordelen.
Maak een afspraak met je boekhouder
Er zijn tegenwoordig heel wat regeltjes omtrent zakelijk rijden. De kans is groot dat je dan ook niet precies weet of je aan alles voldoet. Bovendien is het niet zeker dat je daadwerkelijk goedkoper uit bent met een zakelijke auto. Dit is geheel afhankelijk van hoe je de wagen gebruikt en hoeveel je voor het werk rijdt. Maak daarom bij voorkeur een afspraak met je boekhouder. Deze kan dit precies voor je uitrekenen, zodat je zeker weet waar je aan toe bent en wat nu precies de juiste keus is.
Denk ook aan de bijtelling
Zakelijk rijden levert veel fiscale voordelen op. Soms profiteer je hier ook privé van. Daarom is er altijd sprake van een bijtelling. Dit is bij leaseauto’s het geval. Zo wordt het fiscale voordeel op privégebied zoveel mogelijk gecompenseerd.
Bijtelling houdt in dat je een bedrag moet betalen over de cataloguswaarde van je auto. Dit bedrag wordt bij de totale prijs voor de auto opgeteld, berekend over je inkomen en hier betaal je vervolgens inkomstenbelasting over.
Bijtelling is echter niet verplicht. Dit is enkel bedoeld ter compensatie voor het fiscale voordeel bij privé rijden. Ben jij echter in staat om aan te tonen dat je vrijwel niet privé rijdt met je auto en dit in elk geval minder dan vijfhonderd kilometer per jaar is? Dan kan je een vrijstelling krijgen voor de bijtelling.