Een nostalgische vakantie met de trein

  • Menfacts
  • april 29, 2022
  • Comments Off
treinreis

Waar een vliegvakantie je nogal eens op kritiek komt te staan en je nog even door moet sparen voor een elektrische auto, is een treinvakantie een duurzaam alternatief om Europa te ontdekken. De prijzen zijn (nog) aan de hoge kant, maar je geniet van veel voordelen, terwijl het schitterende landschap aan je voorbijtrekt. Bovendien roepen de vaak antieke stations in grote steden gevoelens van nostalgie en romantiek op. Pak de trein tijdens je volgende vakantie!

Positieve prikkels

Vakantie betekent voor veel mensen een ontsnapping aan twee soorten druktes: die van het dagelijks leven, en de digitale. Het is een bescheiden trend aan het worden om de smartphone thuis te laten en de sim only-kaart even in een oud nokiaatje te duwen. Zo ben je wel bereikbaar, maar kun je je verder volledig op de positieve prikkels van een vreemde omgeving richten. Tijdens een treinreis zijn die er volop! Zodra je de Nederlandse grens over trekt, zie je het landschap veranderen. Alles wordt steeds glooiender, met uiteindelijk spectaculaire vergezichten. Je loopt niks mis doordat je letterlijk in de wolken zit, je constant moet concentreren op de weg of omdat je door een tijdlijn zit te scrollen op zoek naar sappig nieuws. Maar mocht je toch zo nu en dan iets willen delen of opzoeken: er is wifi aanwezig in de trein.

Treinstations als bezienswaardigheden

Het comfort in de Europese sneltreinen is bovendien ongekend. Je maakt een wandelingetje (doe je niet snel in een vliegtuig), bestelt iets aan de bar en hebt meer beenruimte. Er is minder of geen gedrang in het gangpad bij het uitstappen. Haast lijkt überhaupt niet te bestaan – precies wat je nodig hebt. En waar het in een grote stad met andere manieren van reizen nog een hele toer is om in het centrum te komen, staat menig treinstation middenin metropolen als Berlijn, Rome of, tip voor voetbalfans: Barcelona. De stationshallen, veelal schitterende staaltjes architectuur met een ouderwetse, mondaine sfeer, zijn bezienswaardigheden op zich. 

Net als in klassieke films

Je zou bijna vergeten dat je – tenzij je duizenden kilometers per fiets aflegt – zo duurzaam mogelijk reist. Doen we dit met zijn allen in de toekomst wat vaker, dan is het een logisch gevolg als het goedkoper wordt. Het nu nog bestaande prijsverschil wordt in ieder geval weggestreept door het gevoel van romantiek en nostalgie zoals je dat van klassieke films kent. Bagage-technisch is het ook niet zo’n crime, je hoeft je koffer of tas niet te wegen en je houdt hem de gehele reis in de buurt. Neem de proef op de som met een dagje shoppen vlak over de grens: wie weet smaakt dat naar meer!

Previous «
Next »