• Homepage
  • >
  • Overig
  • >
  • Beter zien met lenzen? Dit zijn de verschillende soorten

Beter zien met lenzen? Dit zijn de verschillende soorten

  • Menfacts
  • mei 24, 2017
  • Comments Off

Als je niet goed ziet, kun je ervoor kiezen een bril te gaan dragen. Vind je een bril echter niet mooi staan, dan kun je ook lenzen in je ogen doen om beter te zien. Er zijn verschillende soorten lenzen, die er allemaal weer iets anders uit zien en de ogen weer op een andere manier ondersteunen. Welke soorten lenzen er precies zijn, lees je op deze pagina. Ga je voor het eerst lenzen nemen, dan is het goed om te weten welke soorten lenzen er precies zijn.

Harde lenzen

Harde lenzen hebben een vaste vorm. Ze zijn niet flexibel zoals zachte lenzen, maar houden altijd dezelfde vorm aan. Je moet deze lenzen precies op de juiste manier op je ogen zetten, want alleen dan sluiten de lenzen goed aan. Harde lenzen zijn vaak goedkoper dan zachte lenzen, maar zitten wel minder lekker. Dit komt omdat deze lenzen zich niet aanpassen aan de vorm van je oog.

Zachte lenzen

Harde lenzen hebben een vaste vorm, maar bij zachte lenzen is dit niet het geval. Deze lenzen kun je eenvoudig dubbelvouwen, verplaatsen op het oog en zelfs binnenstebuiten keren. Zachte lenzen zijn wat duurder dan harde lenzen, maar zitten over het algemeen wel prettiger op het oog. Zo voel je harde lenzen vaak zitten, terwijl dit bij zachte lenzen met het geval is.

Nachtlenzen

Nachtlenzen zijn lenzen die je ’s nachts, tijdens het slapen, draagt. Sta je op, dan doe je de lenzen uit. Overdag heb je de lenzen namelijk niet nodig, aangezien de lenzen jouw ogen ’s nachts ondersteunen om overdag beter te kunnen zien.

Kleurlenzen

Kleurlenzen zijn lenzen met een bepaalde kleur, bijvoorbeeld lichtblauw, blauwgrijs, bruin of groen. Je draagt deze lenzen om de kleur van je oog te veranderen, zodat het lijkt alsof je een andere oogkleur hebt. Doe je de lenzen uit, dan heb je gewoon je eigen oogkleur weer. Je hebt kleurlenzen zonder sterkte, maar er zijn ook kleurlenzen die wel een bepaalde sterkte hebben.

Torische lenzen

Tot slot zijn er nog de torische lenzen. Deze lenzen worden gebruikt door mensen met een cylinder, ofwel een astigmatische afwijking aan het oog. Heb je een cylinder, dan kun je geen gewone lenzen dragen. In dit geval heb je lenzen nodig die ook jouw astigmatische oogafwijking corrigeren.

Previous «
Next »