Daarom noemen ze je darmstelsel ook wel je tweede brein

  • Menfacts
  • september 15, 2023
  • Comments Off
darmstelsel

Het menselijk lichaam kun je vergelijken met een zeer geavanceerde motor. Alles is exact op elkaar afgesteld en alles wat je zelf verandert aan die afstelling, heeft consequenties voor het functioneren. Dat begint al bij het innemen van de juiste voeding. Als je te vet eet, of te zout, gaat dat ten koste van je gezondheid. Maar het is lastig om van alles exact de juiste hoeveelheden binnen te krijgen. Gelukkig kan het lichaam ook zelf het nodige doen om de boel enigszins in balans te houden. Daarbij speelt het darmstelsel een grotere rol dan je wellicht zou vermoeden.

Het is voor veel mensen een verrassing om te ontdekken dat het darmstelsel minstens zo veel zenuwen bevat als de hersenen. Die zenuwen zijn nodig om ervoor te zorgen dat het darmstelsel in staat is om een aantal zaken autonoom te regelen. Om die reden wordt het darmstelsel ook wel aangeduid als het tweede brein in ons lichaam. Wanneer de verbinding tussen het darmstelsel en de hersenen geheel zou worden afgesneden, blijven de darmen bijvoorbeeld nog steeds hun werk doen! Dat werk bestaat uit het verteren van ons voedsel. De darmen worden hierbij geholpen door zogenoemde probiotica, een bepaald type bacteriën dat je onder meer in yoghurt en in zuurkool vindt. Je kunt ook probiotica supplementen verkrijgen, zodat je er meer van kunt innemen dan je via de reguliere voeding binnenkrijgt. Er zijn aanwijzingen dat probiotica kunnen helpen tegen verstopping en tegen sommige vormen van diarree.

Je voelt je goed

Dat men het darmstelsel vaak aanduidt als tweede brein, heeft nóg een reden. Darmbacteriën zorgen voor de productie van bepaalde stoffen in ons lichaam, die zorgen voor de communicatie via de zenuwcellen. Daarnaast produceren ze het hormoon serotonine, dat een grote invloed heeft op je stemming. Wanneer je darmstelsel niet optimaal functioneert, kan dit dus van invloed zijn op je mentale gezondheid. Gevoelens van angst, stress en depressie kunnen veroorzaakt worden door een slecht functionerend darmstelsel. Als je probiotica capsules slikt, geef je het lichaam een extra oppepper die ervoor kan zorgen dat jij je goed voelt. De waardevolle probiotica in deze capsules worden echter alleen goed door het darmstelsel opgenomen als ze de reis via de maag hebben overleefd. Het is dus belangrijk om te letten op welk type capsule is gebruikt, zodat de stoffen hun werk goed kunnen doen.

Previous «
Next »