• Homepage
  • >
  • Overig
  • >
  • Hoe je een horlogecollectie opbouwt: de klokjes die je nodig hebt

Hoe je een horlogecollectie opbouwt: de klokjes die je nodig hebt

  • Rogier
  • september 15, 2023
  • Comments Off
een horlogecollectie opbouwen

Het is nog maar een generatie geleden dat mensen slechts één horloge kochten en het droegen totdat het ermee ophield. Nu draait het allemaal om collecties. Ten eerste verbetert het hebben van meer dan één horloge de levensduur van de uurwerken die je bezit, omdat je niet elke dag één uurwerk draagt.

Dan is er de kwestie van stijl. Ja, 007 heeft bewezen dat je je duikhorloge niet hoeft af te doen voor een cocktailuurtje en de eens zo draconische kleermakers regels zijn nu meer ontspannen, maar dit gaat over zelfexpressie, het ervaren van het plezier van het zien van een perfect op elkaar afgestemde kleur manchet en riem en de opwinding die voortkomt uit het nadenken over je volgende aanwinst. Als dat je aanspreekt, dan is hier ons artikel om te beginnen met verzamelen… met één horloge tegelijk.

Voor de eerste horloge die je koopt moet je zorgen dat het een solide alleskunner is, iets dat je niet in verlegenheid zal brengen in de directiekamer, maar ook niet al te flitsend zal overkomen in de kroeg. Je zult het elke dag dragen, dus het moet robuust zijn, wat betekent dat roestvrij staal je beste optie is. Of je nu voor een leren, rubberen of volledig stalen armband gaat, is aan jou. Kies mechanisch. Zelfopwindend of handmatig is de keuze. Het goede nieuws is dat je geen fortuin hoeft uit te geven om aan al deze eigenschappen te voldoen!

Tissot Powermatic 80 PRX

Gelanceerd in 2021, werd dit al snel het horloge van het jaar. En het is gemakkelijk te zien waarom. Het is een klassiek geïntegreerd stalen armband ontwerp rechtstreeks uit de jaren 70 (het is gebaseerd op een Tissot uit 1978); het horloge is zo veelzijdig dat je het onder de manchet van een overhemd kunt stoppen of met een korte broek kunt combineren; het heeft zelfs een waterdichtheid van 100 meter, wat voldoende is voor een plons in elk zwembad.

tissot

De echte kracht van de Powermatic 80 ligt echter onder de motorkap. Dit robuuste en nauwkeurige uurwerk, gebaseerd op ETA’s beroemde 2824, heeft geen regelaar (het wordt in de fabriek geregeld door laser) en 80 uur gangreserve. Dat is veel waar voor relatief weinig geld.

Het duikhorloge

Je hebt je eerste dagelijkse drager gekocht en nu kijk je uit naar je volgende aankoop. Het zou een duikhorloge moeten zijn. Je zou kunnen zeggen dat een duikhorloge niet nodig is, tenzij je regelmatig onder water gaat. Dat ze echter zijn gebouwd om te duiken, maakt ze uitstekende metgezellen voor landrotten. Het is namelijk bestand tegen schokken, magnetisme en chemicaliën. De band is van rubber, handig in het water en gemakkelijk thuis schoon te maken. De noodzaak om onder waterdruk te presteren betekent dat de constructie van de behuizing ongelooflijk sterk is.

een horloge collectie opbouwen

Het andere geweldige aan duikhorloges is de verscheidenheid aan stijlen en prijsklassen waarin ze verkrijgbaar zijn. Er is het supersportieve, dikke icoon zoals de Seiko 5  of de vintage stijl van de Longines Legend Diver, met zijn elegante interne roterende ring. Wat je smaak ook is, er is een duikhorloge die bij je past!

Spinnaker Hass X MCS

Dit portefeuille vriendelijke merk voor duikhorloges heeft de samenwerking met de Marine Conservation Society, een in Engeland gevestigde liefdadigheidsinstelling voor oceaan bescherming, opnieuw waargemaakt om een ​​horloge te creëren dat is geïnspireerd door de Oostenrijkse mariene bioloog Hans Hass.

De band is gemaakt van gerecycled plastic, hij gaat tot 300 meter diepte, dus je kunt hem met je wetsuit dragen, en de grijze en turquoise kleurstelling is leuk zonder dat deze te speels is. Het wordt ook aangedreven door een Japans automatisch uurwerk, dus die vervelende vervuilende batterijen zijn niet nodig.

Omega Seamaster 300

Als je wat meer geld gaat uitgeven, koop dan een icoon. Daarmee bedoelen we de Omega Seamaster. Gelanceerd in 1948 om het 100-jarig jubileum van het merk te herdenken, verwierf het roem in de jaren negentig toen de Seamaster 300 werd geselecteerd als het nieuwe horloge van James Bond, wat bewijst dat je een duikhorloge ook met een smoking kunt dragen.

Hoe je een horlogecollectie opbouwt

Hamilton Khaki Field Auto Chrono

Je kunt een goedkope chronograaf kopen, meestal uit Japan of China, maar dit is een kans om een ​​uurwerk te bezitten dat wordt aangedreven door de legendarische Valjoux 7750. Gebouwd in de jaren 70 door Ebauches SA, dat is ondergebracht in de Swatch Group, was het een robuust automatisch chronograaf uurwerk dat speciaal was ontworpen voor massaproductie. Pas in de jaren tachtig, toen namen als IWC, Longines en Omega nieuw leven werden ingeblazen, werd de waarde ervan gewaardeerd!

Hoe je een horloge collectie opbouwt
Previous «
Next »