De voordelen van een elektrische auto

  • Menfacts
  • juli 12, 2022
  • Comments Off

De elektrische auto stijgt de laatste jaren steeds meer in populariteit. Steeds meer Nederlanders kiezen voor de elektrische auto. Deze is stiller, schoner en zorgt voor wel 60% minder CO2–uitstoot dan een benzine auto. 

Wat is een elektrische auto?

Een elektrische auto is een auto die rijdt op een elektromotor waarvan de accu wordt opgeladen met een stekker aan een laadpaal. Daarnaast heb je auto’s die deels elektrisch zijn. Dit zijn hybride auto’s. Bij een hybride auto kun je switchen tussen elektrisch rijden en rijden op de verbrandingsmotor. 

Fiscale voordelen

Bij de aanschaf van een elektrische auto heb je recht op enkele fiscale voordelen. Het rijden van een elektrische auto is positief voor het milieu en wordt daarom bevorderd door de overheid. Zo krijg je bij de aanschaf van een nieuwe elektrische auto een subsidie van €3350. Voor een gebruikte auto is dit €2250. De subsidie vraag je achteraf zelf aan en wordt maandelijks uitbetaald. De cataloguswaarde van de nieuwe auto moet tussen de €12.000 en €45.000 liggen. 

Ook voor private lease

Hoewel de fiscale voordelen interessant zijn voor jou, is een nieuwe, elektrische auto aanschaffen kostbaar. Wil jij graag elektrisch rijden en direct gebruik maken van de fiscale voordelen? Dan is het interessant om een gebruikte, elektrische occassion te leasen. Een leasecontract is een huurcontract en geeft jou de mogelijkheid om een elektrische auto uit te kiezen en direct te gebruiken. En het beste nieuws: de fiscale voordelen zijn ook van toepassing op lease-auto’s. Als jij een auto least bij een partij, zoals Private lease used, kun je erna zelfstandig de subsidie aanvragen. Zo weet je precies wat je maandelijks kwijt bent aan je auto én krijg je maandelijks subsidie. 

Minder onderhoud

De elektrische auto heeft door zijn simpele bouw minder onderhoud nodig. Er zijn weinig mechanische onderdelen en minder slijtage gevoelige onderdelen. Zo wordt er op de motor geremd en worden de remschijven veel minder vaak belast dan bij een benzine auto. Daarnaast heeft een elektrische auto geen olie, versnellingsbak en bougies die veel onderhoud vragen. Hierdoor zijn de kosten voor het onderhoud van een elektrische auto een stuk lager dan bij een benzineauto. 

Dagelijks gebruik

De nieuwe modellen elektrische auto’s kunnen ongeveer 250 kilometer rijden op een accu. Dit is minder dan een benzineauto kan afleggen op een tank. Toch, heb je hier in de praktijk niet zoveel last van. Voor huis-werkverkeer leg je relatief korte afstanden af en ‘s avonds kun je de auto opladen aan je eigen paal. Daardoor vertrek je in de ochtend weer met een volle accu. Leg je grote afstanden af, dan zul je wat vaker langs de weg staan om te laden. Calculeer deze tijd in voor jezelf en maak er het beste van. Zo is een picknick bijvoorbeeld een ideale manier om de tijd te verdrijven. 

Previous «
Next »