Tips als je wil leren kitesurfen

  • Menfacts
  • juli 13, 2022
  • Comments Off
kitesurfen

Houd je van het water? Ben je graag buiten en ga je een uitdaging niet uit de weg? Op zoek naar een leuke nieuwe hobby die ook nog eens gezond is? Misschien is het wel tijd om te leren kitesurfen. Deze sport is de afgelopen 10 jaar ontzettend snel gegroeid, niet alleen in Nederland maar wereldwijd. Misschien heb jij weleens op het strand gestaan en gedacht ‘dat zou ik ook wel willen.’ Voor iedereen die geïnteresseerd is in de sport keken wij naar waar je op moet letten en waar je aan moet denken als je wil leren kitesurfen. Klinkt dit goed? Lees dan snel verder en voor je het weet pak jij je kite boardbag in en ga je op de mooiste plekken achter je vlieger hangen!

Iedereen kan het leren

Kitesurfen is voor een groot deel een technische sport, waardoor iedereen het in principe kan leren. Na de eerste paar keren zul je spieren in je lijf voelen die je nog nooit hebt gevoeld, maar als je volhoudt, is je lijf vrij snel gewend aan de kracht die nodig is om te kitesurfen. Een beetje conditie is ook handig, maar geen must. Daarnaast ligt het ook een beetje aan waar je gaat kitesurfen. Een plek waar je overal kunt staan is een stuk minder inspannend dan de diepe oceaan. Doordat het veel op techniek aankomt, raden wij aan om enkele lessen te nemen. Beheers je die techniek namelijk goed, dan kost het kiten je een stuk minder kracht en energie!

Zo kun je je goed voorbereiden

Een goede tip als je wil leren kitesurfen is om eerst de 2 elementen daarvan los van elkaar te oefenen. Zo kun je bijvoorbeeld ergens eens een kite gaan huren om te kijken hoe dat voelt en hoe je lichaam hierop reageert. Het andere facet, het evenwicht op het board, kun je oefenen door eens te gaan wakeboarden. Dat kan tegenwoordig op veel plekken met een kabelbaan. Merk je dat je veel problemen met je evenwicht hebt, dan is het goed om dit wakeboarden een aantal keren te gaan doen!

Iedereen kan de basis snel oppikken

Iedereen is anders, dus wie weet hoe lang het duurt voordat je het kitesurfen hebt geleerd. Maar wie je ook bent, het zou een verrassing zijn als je het niet binnen twee weken zou kunnen, als de omstandigheden het toelaten.

Als eerste leer je hoe de vlieger op het droge werkt, hoe hij is opgesteld en hoe je veilig kunt blijven terwijl je deze bestuurt. Je lanceert de vlieger op het strand en vindt het “windvenster” (dit is hoe je de vlieger moet plaatsen om verschillende krachtniveaus te krijgen), en je moet ook het instinct overwinnen om je spieren aan te spannen als er iets misgaat: de truc is om alles los te laten en alle kracht in de vlieger te laten verdwijnen als er iets mis gaat.

Zodra je de controle hebt over de vlieger, is een goede stap om de branding in te gaan en te proberen te ‘bodydraggen’, wat betekent dat de vlieger je door het water trekt. Het volgende deel is het lastigste: terwijl je de vlieger in de lucht houdt, moet je je voeten in de voetbanden van het board zien te krijgen. Daarna moet er kracht in de vlieger komen, kun je opstaan… ​​en gaan! 

Er zijn veel plaatsen in Nederland waar je kunt leren kitesurfen op vlak, kalm water. Daar word je niet geteisterd door golven en kun je de fijne kneepjes van het kitesurfen leren. Ga dan ook op zoek naar een goede leerplek bij jou in de buurt en wie weet zien we je binnenkort op het water!

Previous «
Next »