Deus Brut des Flandres

  • Menfacts
  • november 16, 2017
  • Comments Off

Over Deus Brut des Flandres

Deus Brut des Flandres is een stroblond bier uit België. Dit bier volgt hetzelfde gistingsproces als champagne waardoor het sprankelend wordt met een frisse en droge smaak.

Wat is Deus Brut des Flandres?

Deus Brut des Flandres wordt normaal gebrouwen maar vervolgens vindt er een nagisting plaats op de manier waarop ook champagne wordt gemaakt, namelijk de méthode traditionnelle. Dat lijkt een gekke combinatie, maar wat overblijft is een fris en mousserend bier dat uitermate geschikt is als aperitief. Het proces begint in België, waar het bier wordt gebrouwen, vervolgens gelagerd en daarna gebotteld. Deze flessen gaan vervolgens naar Frankrijk waar een eerste rijping op de fles plaats vind en vervolgens een lange nagisting. Ook die vindt plaats op de fles. Dan volgt de zogenoemde remuage. Hierbij worden de flessen met de hals schuin naar beneden in een rek geplaatst. Zo kan al het gist naar de flessenhals zakken. Vervolgens wordt het gist verwijderd door het bevriezen van de flessenhals. Dit heet dégorgement, of op zijn Hollands: ontgisting. Door de druk in de fles wordt de bevroren gist vervolgens met kracht uit de fles gedreven. Wat overblijft is dit ‘champagne bier’.

Over de makers van Deus bier

Deus bier wordt sinds 2002 gebrouwen door Brouwerij Bosteels, dat gevestigd is in Buggenhout in België. Deze familiebrouwerij bestaat al sinds 1791. Bosteels brouwt naast Deus bier ook Tripel Karmeliet; bier dat gebrouwen wordt van drie soorten granen. De brouwerij won in de loop der jaren al veel internationale prijzen voor zijn biersoorten. Hoewel Deus Brut des Flandres wordt bereid op de manier waarop in Frankrijk ook champagne wordt gemaakt, mag dit bier niet officieel champagne bier heten. Aanvankelijk werd op het etikent van Deus wel vermeld dat het champagnebier was, maar hier waren champagneboeren in Frankrijk niet blij mee. Nadat zij een rechtzaak aanspanden tegen het onrechtmatig gebruik van de naam champagne, werd de naam van het bier veranderd in ‘Brut des Flandres’.

Waar drink je Deus bier bij?

Dit sprankelende en mousserende bier met een alcoholpercentage van 11,5 procent heeft een volle en rijke smaak. Je serveert het bier in een flute of wijnglas. Deus bier drink je het best als aperitief. Met de zoete smaken van banaan en appel past Deus Brut des Flandres prima bij visgerechten of een amuse-bouche. En door de fraai gevormde fles en de mooi versierde doos is dit bier ook zeker geschikt om cadeau te doen.

Previous «
Next »