Echte mannen werken veilig

  • Menfacts
  • april 3, 2017
  • Comments Off

Bij allerlei typische mannen beroepen zien we dat er regelmatig bedrijfsongevallen voorvallen, met vervelende gevolgen vandien.  Veel van deze bedrijfsongevallen kunnen echter voorkomen worden als er maar veilig wordt gewerkt. Een van die sectoren waar regelmatig bedrijfsongevallen voorvallen is bijvoorbeeld de bouw.

De bouw als risicovolle bouwomgeving

In het afgelopen jaar is het aantal ongevallen in de bouw sterk toegenomen, waarbij ook nog eens gesteld moet worden, dat deze sector sowieso al veel risico met zich meebrengt. Of het project is in aanbouw, of er moet iets gerepareerd worden, of er wordt iets afgebroken. In alle drie de gevallen beweegt de werknemer zich in een onvolmaakte situatie met alle risico’s van dien.
Veiligheid op het werk is essentieel, maar in de bouwsector zelfs van levensbelang.

Waarom gebeuren er ongevallen op het werk?

In de vorige paragraaf hebben we al gezien dat het werk zelf gevaarlijk kan zijn, maar aan de andere kant is hoe men daarmee omgaat ook van groot belang.
Er zijn diverse redenen aan te voeren die het risico vergroten:
• Fysieke en geestelijke gezondheid van de werknemer
• Onachtzaamheid en slordigheid
• Werktempo, vooral als er haast geboden is
• Gemakzucht, lak hebben aan regels
• Communicatiestoornissen (diverse nationaliteiten werknemers)

Wat te doen om de veiligheid op de werkvloer te vergroten.

Allereerst zullen er een aantal voorschriften opgeteld moeten worden, gebaseerd op ervaring van leiding en arbeiders, waar iedereen zich aan moet houden. Voor navolging van de regels is goed toezicht nodig, niet alleen van voormannen, maar ook van elkaar.
Tevens zullen er werkomstandigheden gecreëerd moeten worden die de veiligheid zo goed mogelijk waarborgen. Naast bijvoorbeeld stevige verankeringen van steigers, of van werknemers op hoogte, heeft de juiste kleding daarin een functie.
Stevige kleding en schoenen, die tegen een stootje kunnen, kunnen bij een ongeval net dat verschil maken tussen een pijnlijke plek of een bezoek aan het ziekenhuis. Werkschoenen heren, nemen daarin een belangrijke plaats in. Ze beschermen je tegen stoten, vallende voorwerpen, water, kou en zelfs elektriciteit en als ze ook nog eens lekker zitten en wat veerkracht bezitten, helpen ze mee de vermoeidheid uit te stellen. Tenslotte sta je de hele dag op je voeten.

Veiligheid voor alles, als het gaat om werk dat risico’s met zich meebrengt. En dan maakt het niet uit of je een ‘echte’ man bent, als je maar een verstandige en verantwoordelijke bent.

Previous «
Next »