• Homepage
  • >
  • Overig
  • >
  • Een goed matras, onmisbaar in vrijwel elke slaapkamer

Een goed matras, onmisbaar in vrijwel elke slaapkamer

  • Menfacts
  • March 31, 2018
  • Comments Off

Het matras

Vrijwel iedereen in Nederland slaapt in een bed met een matras. Er zullen uiteraard uitzonderingen zijn, zoals mensen die een waterbed hebben. Bestonden matrassen vroeger uit een katoenen zak gevuld met stro, tegenwoordig bestaan matrassen uit een schuimsoort of uit veren.

Standaard afmetingen

Een matras heeft een standaard maat. Een matras met de afmetingen van 90×200 cm wordt gezien als een éénpersoons matras. 160×200 cm matrassen en 180×200 cm matrassen, worden gezien als een tweepersoons matras. Dan is er ook nog de 120×200 cm matras, die een twijfelaar genoemd wordt. Daarnaast zijn er nog afwijkende maten, zoals matrassen voor extra lange mensen, die een lengtemaat van 210 centimeter hebben.

Schuimmatrassen

Polyetherschuim
Een matras van polyetherschuim is de goedkoopste in zijn soort. Deze matras verlies vrij snel de hardheid en de ondersteuning, zodat er al snel kuilvorming gevormd wordt.

Koudschuim
Koudschuim bestaat uit polyurethaanschuim, wat de eigenschap heeft dat het goed kan ademen en snel vocht kan afvoeren. Deze matrassen zijn zeer veerkrachtig en je zult niet snel last krijgen van kuilvorming.

Traagschuim
Traagschuim heeft de eigenschap dat het na indrukken weer heel langzaam in oorspronkelijke vorm terugkeert. Wanneer je ‘s nachts op je matras ligt, zal deze matras zich geheel aanpassen aan de lichaamsvormen en de volgende ochtend weer egaal worden.

Latex
Een latexmatras kan bestaan uit natuurlijke latex of synthetische latex. Wanneer je een natuurlijke latexmatras hebt, heb je wel een natuurvriendelijke matras die comfortabel ligt, doordat latex veerkrachtig is. Latex vormt zich goed aan het lichaam aan.

Metalen veren

Binnenveringsmatras
De binnenveringsmatras is een populaire en goedkope matras De kern wordt gevormd door veren. Deze veren zijn met elkaar verbonden door een staaldraad. Het is de dikte en ook de kwaliteit van het staaldraad, wat de kwaliteit van de binnenveringsmatras bepaald. Gebruik je bijvoorbeeld de 160×200 cm matrassen met binnenvering, dan zul je de vering kunnen voelen, wanneer je partner zich omdraait of beweegt. Dit word niet door iedereen als prettig ervaren.

Pocketvering matras
Dit is de luxere versie van een binnenveringsmatras. Alle veren in de matras zijn individueel verpakt in een katoenen hoesje. Hierdoor kunnen de veren onafhankelijk van elkaar bewegen en zul je geen last hebben, wanneer je partner zich omdraait. De pocketvering matras neemt steeds meer de plaats in van de binnenveringsmatras.

Previous «
Next »