Extreme sports: Base jumping

  • Menfacts
  • januari 11, 2019
  • Comments Off
basejumpen

De kick van base jumpen

Wat is base jumpen

Het woord base staat voor Building, Antenna, Span (brug) en Earth. Tijdens het base jumpen spring je van één van deze objecten af. De extreme sport is afgeleid van het parachutespringen, ook wel skydiven genoemd. Er zit echter een groot verschil in het risico dat je loopt in het beoefenen van de sport. Skydivers springen namelijk vanaf grote hoogte uit een vliegtuig en hebben meer dan genoeg tijd om hun parachute te trekken als ze dichter bij de aarde komen. Tijdens je base jump heb je soms maar enkele seconden de tijd om je parachute open te trekken. Ook hebben base jumpers in tegenstelling tot skydivers geen reserve-parachute. Daarnaast moet je meestal omliggende objecten ontwijken zoals rotsformaties of andere gebouwen. Tijdens deze adrenaline gevulde val moet je ook op zoek naar een goed plekje om te landen.

Waar komt base jumping vandaan

Officieel gezien base jumping uitgevonden door de Amerikaan Carl Boenish toen hij in 1978 van de rotswand El Capitan sprong waarbij hij gebruikmaakte van een ram-air parachute. De rots in het Yosemite National Park is maar liefst 1.370 meter hoog. Hij heeft ook de term ‘base’ verzonnen. Zijn recordpoging in 1984 had helaas fatale gevolgen. Boenish kwam om toen hij van de Noorse Trollveggen (1.100 meter) sprong. Echter worden Brian Lee Schubert en Michael Pelkey gezien als de grondleggers van de sport. Deze twee daredevils hadden in 1966 al dezelfde stunt uitgevoerd.

Populaire plekken om te base jumpen

Base jumpen is op veel plekken illegaal. Als je een legale sprong wilt maken moet je het buiten Nederland zoeken. Populaire plaatsen voor een base jump zijn onder andere de Perrine Bridge in het Amerikaanse Twin Falls, Idaho. De New River Gorge Bridge, in Fayetteville, West Virginia, wordt één keer per jaar zes uur lang opengesteld voor base jumpers. Ook in Europa zijn er verschillende plaatsen waar je een mooie sprong kunt maken, zoals de Kjerag in Noorwegen en de Zwitserse Eigen in de Alpen. Wil je mee doen aan een kampioenschap? Dat kan in Maleisië, bij de indrukwekkende Petronas Twin Towers vinden geregeld wedstrijden plaats.

base jumpen
New River Gorge Bridge

Locaties voor jouw base jump in Nederland

Basejumpen is verboden in Nederland. Toch word de sport beoefenend in Nederland. Wees er wel op bedacht dat het dus illegaal is wat je doet en je dus snel je spullen moet pakken na de landing om je uit de voeten te maken. Een populaire plek in Nederland is de elektriciteitsmast in het Gelderse Afferden. Deze hoogspanningsmast is hoger dan veel andere masten doordat de kabels de rivier de Waal over moeten.

Previous «
Next »